Пацијентов осмијех подстрек и послије 10.000 операција врсног љекара из Српца Миодрага Лазића

Дејан Јовичић
Пацијентов осмијех подстрек и послије 10.000 операција врсног љекара из Српца Миодрага Лазића

Србац - Доктор Миодраг Лазић из Српца један је од најцјењенијих стручњака у области урологије и урогениталне хирургије у Србији, а у каријери дугој четири деценије обавио је више од 10.000 операција.

То је био повод да га Милорада Додик, предсједник РС, награди Орденом крста милосрђа за дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у развоју здравствених услуга. Лазић је љекарску каријеру започео у Српцу још 1977. године, а двије године касније почео је да ради на Уролошкој клиници Клиничког центра Србије, да би пружио максимум у својој струци. Од 1994. године ради у Клиници за урологију КБЦ "Др Драгиша Мишовић - Дедиње" у Београду, гдје је 17 година био управник, а данас ради као начелник једног од одјељења. Осим тога је и редован професор Медицинског факултета Универзитета у Београду.

- Веома сам поносан на то што сам добио признање од предсједника РС, јер је задовољство што средина из које сте потекли препозна ваш рад. Ово признање је најдраже које сам добио у свом животу. Љубав коју носим према Српцу и Републици Српској је немјерљива, па тако и данас волим више Србац од Београда - рекао је др Лазић.

Док је радио на Уролошкој клиници од 1979. до 1994. године обављао је и трансплантације бубрега. Од свих операција које су у том периоду извршене у овој установи половину је обавио управо доктор Лазић.

- За мене је највећа награда када се пацијент насмијеши након што оде кући излијечен и захвали што живи другачијим животом. То су лијепа признања која се не пишу, а човјеку значе много. Признање је и то што сам четири године био предсједник уролошке секције Српског љекарског друштва - нагласио је доктор Лазић и додао да је члан и других међународних организација, као што је Европска асоцијација уролога.

У каријери је имао много тешких операција, које су трајале и по десет часова а врло често су му долазили и пацијенти из Српца. Једна од њих је била жена из околине његовог завичаја, којој нису даване сјајне прогнозе, али је након љекарског третмана на клиници дугог два и по мјесеца и четири операције, била у потпуности излијечена и данас живи нормалним животом.

- Чак и онда када нисам у операционој сали, трудим се да помогнем колегама. Неколико пута сам добио позив док сам држао предавања или вјежбе од млађих хирурга који су имали проблеме током операција и тражили савјет, па сам им давао инструкције шта да ураде да би пацијент преживио, док не дођем. Увијек се трудим да пренесем млађим колегама чињеницу да је пацијент дошао љекару са пуним повјерењем и свој живот му ставља на располагање, а ви сте дужни да за њега учините најбоље што можете - истакао је Лазић.

Иако крајем године планира у пензију, овај врсни стручњак поручује да се неће тако лако одрећи медицине, те да ће наставити да ради у приватној здравственој установи.

Кћерка

Др Миодраг Лазић каже да му је велика животна радост дванаестогодишња кћерка, која се увијек радује посјетама Српској.

- Моја кћеркица често воли да каже да је Србац најљепши град, а Република Српска најљепша република на свијету - казао је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана