Ове године највише јавних инвестиција у Источно Ново Сарајево

Срна
Ове године највише јавних инвестиција у Источно Ново Сарајево

Источно Ново Сарајево - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да би 2018. могла да буде година са највише јавних инвестиција у овој локалној заједници.

Ћосић је најавио да би на априлској сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево требало да буде усвојен инвестициони план за период до 2022. године.


"Више од 10 милона КМ предвиђено је за јавне инвестиције на подручју локалне заједнице, а најзначајнија ће бити изградња градског трга. Одлука о избору извођача је потписана на 1.938.000 КМ и с обзиром да су све процедуре испоштоване, вјероватно неће ни бити упућене жалбе, иако је дат рок од десет дана. Наредних дана требало би да буду расписани тендери за изградњу спортске дворане и позоришта", рекао је Ћосић Срни.

У наредном периоду требало би да почне и изградња два кружна тока за које су уговори одавно потписани и њихова вриједност је 500.000 КМ.

"Биће изграђен и велики паркинг са 300 мјеста и саобраћајницом код Културног центра, а предвиђена је и реконструкција локалних путева. Осим тога, биће настављена изградња Дома здравља чија је вриједност 584.000 КМ, а чиме ће бити обезбијеђено нових 1.000 квадрата за ову здравстевну установу", истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да су двије зграде преко пута општине - некадашња касарна "Слободан Принцип Сељо", које су у поприлично запуштеном стању, продате приватним инвеститорима који би ове године требало да почну градњу.

"Зграда преко пута општине која је у поприлично лошем стању продата је за 520.000 КМ и од тих средстава изградићемо два дјечија игралишта и финансирати другу фазу изградње Дома здравља", рекао је Ћосић.

Он је нагласио да би ови пројекти требало да буду реализовани до половине сљедеће године.

"Ово нису пусте жеље начелника, него реалан инвестициони план. За 90 одсто наведеног постоје обезбијеђена средстава, а 10 одсто стављамо резерву, јер је буџет општине варијабилан. Седамдесет одсто буџета се пуни из властитих прихода који зависе од продаје земљишта, ренте, а 30 одсто су порески приходи, што нас чини јединственом локалном заједницом у Републици Српској која послује практично на тржишном принципу", навео је Ћосић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево каже да је прошле године у овој локалној заједници рођено 220 беба.

"Општина Источно Ново Сарајево једна је од ријетких у Републици Српској са позитивном стопом наталитета и у жељи да задржимо овај тренд, прије неколико година, донијели смо правилник о пронаталитетној политици, који је општинска управа усвојила", рекао је Ћосић.

Он је навео да правилник садржи двије компоненте за додјелу једнократне новчане помоћи и то за прворођено дијете 100 КМ, другорођено 200 и 400 КМ за треће дијете, као и суфинансирање трошкова једне процедуре вантјелесне оплодње у износу од 2.000 КМ за трећи покушај, а на годишњем нивоу буде од пет до 15 таквих захјева.

Од ове године, у оквиру правилника усвојен је и закључак да мајке са четворо и више дјеце, од којих је двоје малољетно на мјесечном нивоу добијају по 150 КМ.

"Ускоро би требало да донесемо рјешење за те мајке, с тим што имамо дилему, која зависи искључиво од буџетских средстава, а то је да ли да подржимо само незапослене или све мајке са четворо и више дјеце, а таквих је 17 на подручју ове општине", навео је Ћосић.

Он напомиње да су ово директне мјере подршке за пронаталитетну политику, а у индиректне спадају мјесечна субвенција за рад дјечијег обданишта "Патријарх Павле", студентске стипендије, изградња дјечијих игралишта и многе друге.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана