Otvoreni “Petrovdanski dani”

Glas Srpske
Otvoreni “Petrovdanski dani”

Srebrenica - U Srebrenici je večeras zvanično otvorena 22. memorijalna, duhovno-kulturna i humanitarno-sportska manifestacija “Petrovdanski dani”, koja se održava u znak sjećanja na 69 srpskih boraca i civila ubijenih u srebreničkim selima na Petrovdan 1992. godine, kao i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

O srpskom stradanju u srednjem Podrinju govorili su sveštenik Aleksandar Mlađenović i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.


“To što je činila Vojska Republike Srpske i što sada čini Republika Srpska u borbi protiv globalizma je kao borba Davida protiv golijata. Srbi to čine da bi očuvali svoju slobodu i identitet i to treba prenositi mlađima i podsjećati ih na žrtve koje su podnesene za stvaranje Srpske, koja je garancija života i opstanka Srba zapadno od Drine”, poručio je Mlađenović.

Grujičić je podsjetio na srpska stradanja u posljednjem ratu i rekao da se mora i vrijedi boriti za istinu i da svijet sazna za srpska stradanja, šta se ovdje događalo srpskom narodu, a ne samo bošnjačkom čije se stradanje favorizuje i politički zloupotrebljava.

“Moramo se boriti da dokažemo da mi nismo takvi kakvim želi da nas prikaže bošnjačka strana i dio međunarodne zajednice kao najgori narod na svijetu, što nije tačno. Srbi su doživjeli velika stradanja koje zapadna javnost ne želi da prizna, ali se taj odnos polako mijenja zahvaljujući činjenicama i pojedincima koji žele da saznaju tu istinu i plasiraju je u svojim zemljama”, rekao je Grujičić.

On je pozvao građane Srebrenice da narednih dana dostojanstveno obilježe godišnjice stradanja oba naroda kao što je to obavljano i prethodnih godina.

Večeras je nastupio i mladi guslar Dragomir Maksimović, a prikazan je i dokumentarni film “Zločin bez kazne” koji govori o srpskom stradanju u srednjem Podrinju.

U sportskom dijelu programa otvoren je fudbalski turnir i održana ulična trka.

Program se nastavlja sutra tradicionalnom humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi, sportskim takmičenjima i svjedočenjima o srpskom stradanju u Srebrenici.

Kao i svake godine, predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice posjetiće narednih dana više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im određenu pomoć.

Na Petrovdan 1992. godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a zarobile 22. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a posmrtni ostaci ostalih slučajno su otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan, 12. jula, kada će nakon Svete liturgije u srebreničkoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biti organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će biti služen parastos i položeno cvijeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana