Отворени “Петровдански дани”

Отворени “Петровдански дани” 08.07.2018 23:11 | Глас Српске

Сребреница - У Сребреници је вечерас званично отворена 22. меморијална, духовно-културна и хуманитарно-спортска манифестација “Петровдански дани”, која се одржава у знак сјећања на 69 српских бораца и цивила убијених у сребреничким селима на Петровдан 1992. године, као и на све српске жртве у посљедњем рату.

О српском страдању у средњем Подрињу говорили су свештеник Александар Млађеновић и начелник општине Сребреница Младен Грујичић.


“То што је чинила Војска Републике Српске и што сада чини Република Српска у борби против глобализма је као борба Давида против голијата. Срби то чине да би очували своју слободу и идентитет и то треба преносити млађима и подсјећати их на жртве које су поднесене за стварање Српске, која је гаранција живота и опстанка Срба западно од Дрине”, поручио је Млађеновић.

Грујичић је подсјетио на српска страдања у посљедњем рату и рекао да се мора и вриједи борити за истину и да свијет сазна за српска страдања, шта се овдје догађало српском народу, а не само бошњачком чије се страдање фаворизује и политички злоупотребљава.

“Морамо се борити да докажемо да ми нисмо такви каквим жели да нас прикаже бошњачка страна и дио међународне заједнице као најгори народ на свијету, што није тачно. Срби су доживјели велика страдања које западна јавност не жели да призна, али се тај однос полако мијења захваљујући чињеницама и појединцима који желе да сазнају ту истину и пласирају је у својим земљама”, рекао је Грујичић.

Он је позвао грађане Сребренице да наредних дана достојанствено обиљеже годишњице страдања оба народа као што је то обављано и претходних година.

Вечерас је наступио и млади гуслар Драгомир Максимовић, а приказан је и документарни филм “Злочин без казне” који говори о српском страдању у средњем Подрињу.

У спортском дијелу програма отворен је фудбалски турнир и одржана улична трка.

Програм се наставља сутра традиционалном хуманитарном акцијом добровољног давања крви, спортским такмичењима и свједочењима о српском страдању у Сребреници.

Као и сваке године, представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице посјетиће наредних дана више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им одређену помоћ.

На Петровдан 1992. године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а заробиле 22. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а посмртни остаци осталих случајно су откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Манифестација ће бити завршена на Петровдан, 12. јула, када ће након Свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице бити организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће бити служен парастос и положено цвијеће.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица