Otvorena izložba starih fotografija iz Lijevče polja

Srna
Otvorena izložba starih fotografija iz Lijevče polja

Gradiška - U galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci večeras je otvorena izložba starih fotografija i etnološke građe Lijevče polja.

Izložbu je priredio Dario Drinić, koji je u ponedjeljak, 11. septembra, u Kulturnom centru Gradiška predstavio i svoju knjigu "Narodna nošnja u Lijevče polju", te organizovao reviju na kojoj su staru lijevčansku nošnju nosili članovi Kulturno-umjetničkog društva "Kolovit".


Drinić je rekao da je u posljednjih šest godina prikupljao narodnu nošnju, ali i stare fotografije koje su svjedoci jednog vremena u Lijevče polju.

"Zahvalan sam ljudima koji su mi ustupili ove fotografije. Neke su iz porodičnih albuma, neke iz štampe i arhiva, ali sve pružaju jasan prikaz kakva je bila narodna nošnja i kako je lijevčanski čovjek izgledao od kad postoji fotografija", pojasnio je Drinić.

Osim fotografija, koje su uglavnom s kraja 19. i početka 20. vijeka, na izložbi su prikazane i zanimljive narodne nošnje, među kojima i ona koju su ovdašnji stanovnici do Prvog svjetskog rata.

Drinić je dodao da će narodna nošnje i etnološka zbirka Lijevče polja biti izloženi kao stalana postavka Zavičajnog muzeja u Gradišci dok ne bude završena rekonstrukcija stare zgrade vijećnice i obezbijeđen adekvatan prostor.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović istakao je da ova ustanova podržava sve ljude koji se bave očuvanjem kulturne baštine.

"Izložba fotografija je samo nastavak priče sa predstavljanja knjige. Pokušavamo da prezentujemo etnološku građu koju je Dario Drinić sakupio", naveo je Vujinović.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić, koji je otvorio izložbu, istakao je da je Dario Drinić uradio zahtjevan posao - prikupio etnološku građu Lijevče polja i sačuvao je od zaborava u svojoj knjizi.

Izložba starih fotografija i etnološke građe Lijevče polja biće otvorena za posjetioce do 22. septembra, kada će u galeriji Zavičajnog muzeja biti otvorena izložba slika sa ovogodišnjeg saziva gradiške likovne kolonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana