Отворена изложба старих фотографија из Лијевче поља

Срна
Отворена изложба старих фотографија из Лијевче поља

Градишка - У галерији Завичајног музеја у Градишци вечерас је отворена изложба старих фотографија и етнолошке грађе Лијевче поља.

Изложбу је приредио Дарио Дринић, који је у понедјељак, 11. септембра, у Културном центру Градишка представио и своју књигу "Народна ношња у Лијевче пољу", те организовао ревију на којој су стару лијевчанску ношњу носили чланови Културно-умјетничког друштва "Коловит".


Дринић је рекао да је у посљедњих шест година прикупљао народну ношњу, али и старе фотографије које су свједоци једног времена у Лијевче пољу.

"Захвалан сам људима који су ми уступили ове фотографије. Неке су из породичних албума, неке из штампе и архива, али све пружају јасан приказ каква је била народна ношња и како је лијевчански човјек изгледао од кад постоји фотографија", појаснио је Дринић.

Осим фотографија, које су углавном с краја 19. и почетка 20. вијека, на изложби су приказане и занимљиве народне ношње, међу којима и она коју су овдашњи становници до Првог свјетског рата.

Дринић је додао да ће народна ношње и етнолошка збирка Лијевче поља бити изложени као сталана поставка Завичајног музеја у Градишци док не буде завршена реконструкција старе зграде вијећнице и обезбијеђен адекватан простор.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић истакао је да ова установа подржава све људе који се баве очувањем културне баштине.

"Изложба фотографија је само наставак приче са представљања књиге. Покушавамо да презентујемо етнолошку грађу коју је Дарио Дринић сакупио", навео је Вујиновић.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић, који је отворио изложбу, истакао је да је Дарио Дринић урадио захтјеван посао - прикупио етнолошку грађу Лијевче поља и сачувао је од заборава у својој књизи.

Изложба старих фотографија и етнолошке грађе Лијевче поља биће отворена за посјетиоце до 22. септембра, када ће у галерији Завичајног музеја бити отворена изложба слика са овогодишњег сазива градишке ликовне колоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана