Отворена изложба о Првом батаљону војне полиције Првог крајишког корпуса

Агенције
Отворена изложба о Првом батаљону војне полиције Првог крајишког корпуса

Бањалука - У Бањалуци је данас отворена изложба посвећена ратном путу Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, коју је организовало удружење овог батаљона у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Предсједник Удружења Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Српске Драган Талић рекао је новинарима да је циљ изложбе да дјеца Бањалуке, али и цијеле Српске схвате због чега су њихови очеви ишли у рат.


“Први батаљон војне полиције, који је основан на данашњи дан прије 27 година, био веома млада јединица. Током одбрамбено-отаџбинског рата имала је 68 погинулих, више од 400 рањених, а 230 бораца је рањено два и више пута”, рекао је Талић.

Он је подсјетио да је ово једина јединица у Војсци Републике Српске која је за ратне заслуге два пута одликована.

Талић каже да ће изложба бити отворена седам дана и да је планирано да буду организоване посјете ученика, којима ће о ратним догађајима говорити њихови учесници. Посјете основаца и средњошклаца изложби биће организоване посредством Министарства просвјете и културе Српске.

Аутор изложбе и члан Удружења Ђорђе Малић, чији је отац Боримир био припадник јединице, рекао је да је изложба организовања с циљем очувања културе сјећања.

“Имамо прилику да први пут видимо личне ствари, оригиналне ратне карте. Изложба је рађена веома дуго и било је ту доста потресних, али и шаљивих прича. Све је урађено да не заборавимо ко смо, шта смо и чији смо”, рекао је Малић новинарима у Културном центру “Бански двор”.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је раније да је ова изложба један од примјера како се његује сјећање на одбрамбено-отаџбински рат.

“То је веома значајно јер је ријеч о групи младих људи која је схватила значај борбе за Републику Српску и њено очување. Онај који контролише прошлост, контролише садашњост и креира будућност генерацијама које долазе и ово је показатељ такве тезе, да нам чување значајних историјских чињеница даје путоказ како се кретати ка будућности”, истакао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана