Otvorena izložba o 130 godina crkve u Kozarcu

Srna
Otvorena izložba o 130 godina crkve u Kozarcu

Prijedor - U organizaciji Muzeja Kozara večeras je u Spomen-kući porodice Stojanović u Prijedoru otvorena izložba pod nazivom "130 godina crkve Svetih apostola Petra i Pavla" u Kozarcu.

Dokumentarnu izložbu, obogaćenu autentičnim ikonama sa kraja 19. i početka 20. vijeka pripremila je kustos-istoričar Muzeja Kozare Nataša Tošanović koja je istakla da je crkva osveštana davne 1887. godine i da je jedan od najstarijih sakralnih objekata na području Prijedora.


"Ova crkva se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika u BiH", rekla je Tošanovićeva i dodala da je na izložbi predstavljeno i nekoliko ikona iz ove crkve, od kojih je većina iz 1892. godine.

Prema njenim riječima, najstarija je ikona svetog apostola Petra iz 1890. godine, koja je poklon sveštenika Gavre Stojanovića čijim je dolaskom u kozaračku eparhiju započela njegova borba za izgradnju crkve u Kozarcu.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da se ovom izložbom završava izlagačka sezona u ovoj godini, koju je obilježilo 14 izložbi, odnosno 18 ako se računaju i gostujuće izložbe u Novom Gradu i Gradišci, kao i u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

On je dodao da je večerašnja izložba organizovana u prostoru Spomen-kuće porodice Stojanović, jer je Gavro Stojanović bio paroh koji je doprinio izgradnji i kasnije je službovao u ovoj crkvi.

"I njegov sin Simo Stojanović je početkom 20. vijeka bio paroh ove parohije, a pored stalne postavke posvećene doktoru Mladenu Stojanoviću i vajaru Sretenu Stojanoviću, možda joj nedostaju upravo ovakvi sadržaji da bi je oživjeli", istakao je Radonjić.

Izložba će biti otvorena do 26. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana