Отворена изложба о 130 година цркве у Козарцу

Отворена изложба о 130 година цркве у Козарцу 26.12.2017 22:49 | Срна

Приједор - У организацији Музеја Козара вечерас је у Спомен-кући породице Стојановић у Приједору отворена изложба под називом "130 година цркве Светих апостола Петра и Павла" у Козарцу.

Документарну изложбу, обогаћену аутентичним иконама са краја 19. и почетка 20. вијека припремила је кустос-историчар Музеја Козаре Наташа Тошановић која је истакла да је црква освештана давне 1887. године и да је један од најстаријих сакралних објеката на подручју Приједора.


"Ова црква се налази на привременој листи националних споменика у БиХ", рекла је Тошановићева и додала да је на изложби представљено и неколико икона из ове цркве, од којих је већина из 1892. године.

Према њеним ријечима, најстарија је икона светог апостола Петра из 1890. године, која је поклон свештеника Гавре Стојановића чијим је доласком у козарачку епархију започела његова борба за изградњу цркве у Козарцу.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истакао је да се овом изложбом завршава излагачка сезона у овој години, коју је обиљежило 14 изложби, односно 18 ако се рачунају и гостујуће изложбе у Новом Граду и Градишци, као и у Павиљону "Цвијета Зузорић".

Он је додао да је вечерашња изложба организована у простору Спомен-куће породице Стојановић, јер је Гавро Стојановић био парох који је допринио изградњи и касније је службовао у овој цркви.

"И његов син Симо Стојановић је почетком 20. вијека био парох ове парохије, а поред сталне поставке посвећене доктору Младену Стојановићу и вајару Сретену Стојановићу, можда јој недостају управо овакви садржаји да би је оживјели", истакао је Радоњић.

Изложба ће бити отворена до 26. фебруара.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица