Отворена изложба фочанског фотографа Радојице Ћосовића: Нестварни призори залеђени у времену

Радмила Ђевић
Отворена изложба фочанског фотографа Радојице Ћосовића: Нестварни призори залеђени у времену

Фоча - Зору изнад Шћепан Поља, јутро над Маглићем и Волујаком, Зеленгору с прољећа, рађање цвијета испод сњежног покривача, многи прижељкују да угледају и доживе, а управо овакве тренутке запечатио је познати фочански фотограф Радојица Ћосовић.

Он је бројној публици, на првој самосталној изложби у Галерији фочанског Центра за културу и информисање, у сриједу увече поклонио 27 изузетних фотографија на којима доминирају природне љепоте овог краја.

Ћосовић се фотографијом почео бавити још као младић, а природне љепоте Зеленгоре, Маглића, Волујака биле су и остале његова главна инспирација. Добитник је многобројних награда и признања, а његове фотографије објављиване су у престижним међународним и домаћим публикацијама у посљедњих 30 година.

- Свака фотографија је прича за себе, а да би се та прича испричала, неопходно је ухватити моменат на вријеме, бити ту у том трену, свједочити приказано, а има и оних које се могу направити усред дана и у свакодневици. На овако богатом крајолику мало када се може погријешити - каже Ћосовић.

Додаје да га посебно радује чињеница што у посљедњих скоро пола вијека нико у Фочи није направио ауторску изложбу о домаћим темама.

Фочанка Биљана Драгичевић сложила се са аутором да је потребно више сличних изложби, јер овај крај има шта да понуди ауторима. Јединствене Ћосовићеве фотографије биће изложене до краја мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана