Отворена изложба “Монографија Источног Новог Сарајева”

Срна
Отворена изложба “Монографија Источног Новог Сарајева”

Источно Ново Сарајево - У оквиру Спасовданских свечаности, вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево отворена изложба “Монографија Источног Новог Сарајева” аутора Рајка Паштара, која кроз 40 фотографија прати настанак и развој ове локалне заједнице.

Паштар је новинарима рекао да данашња изложба представља само мали дио фото-монографије о изградњи Источног Сарајева, која за циљ има да покаже како је ова локална заједница некада изгледала, а како изгледа данас, односно, колико се све промјенило и колико је тога урађено.


“Овдје је изложено око 40 фотографија, а фото-монографија која би требало да буде представљена за Видовдан, требало би да садржи око 800 фотографија. Тек када погледамо ове фотографије, можемо да схватимо колико се наша општина промијенила. Имамо срећну околност да такве фотографије постоје и што су сачуване у веома тешким временима кроз које је наш град пролазио”, навео је Паштар.

Паштар је истакао да на овој фото-монографији ради већ годинама, али да није било слуха код тадашњих општинских власти у Источном Новом Сарајеву.

“Када сам прије три мјесеца начелнику Љубиши Ћосићу представио оно на чему годинама радим, он је закључио да би се од тога могло направити нешто, да би остао забиљежен траг и да општина има неки документ о свом развоју, а фотографије то могу најбоље да покажу”, рекао је Паштар.

Према његовим ријечима, прве фотографије настале су између 1992. и 1993. године, а показују данашњу Улицу војводе Радомира Путника, која је била заштићене цијевима које су грађане штитиле од дејства непријатељских снајпера.

Он је рекао да му је у прављењу фото-монографије помогао Иван Трнчић, који је дроном снимио нове фотографије које су, како каже, најбоље дочарале колико је у посљедњих неколико година Источно Ново Сарајево напредовало.

Према његовим ријечима, у уводу фото-мнографије требало би да буду показани и историјски подаци о томе како су Срби живјели некада у Сарајеву, граду у коме су чинили знатан број становништва и у коме су оставили неизбрисиви траг.

У оквиру Спасовданских свечаности, сутра ће у парку “Гаврило Принцип” с почетком у 10.00 часова бити одржан дан спорта, а дан изворне пјесме биће одржан у Мјесној заједници Топлик-Тилава с почетком у 17.00 часова.

Спасовданске свечаности биће завршене у недјељу, 20. маја, служењем литургије у Храму Светог Варнаве исповједника на Врањешу у 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана