Otvoren jubilarni Dani harmonike u Ugljeviku

Srna
Otvoren jubilarni Dani harmonike u Ugljeviku

Ugljevik - Deseti Međunarodni festival "Dani harmonike" u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz 17 zemalja, večeras je svečano otvoren nastupom prošlogodišnjeg laureata Aleksandra Popovića iz Srbije.

Slaviša Perić, direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" koja je organizator festivala, rekao je da će u takmičarskom dijelu programa nastupiti više od 200 solista, 20 kamernih sastava i četiri harmonikaška orkestra.


"Ponosni smo što malo mjesto Ugljevik i Republika Srpska imaju festival koji je najbolji u bivšoj Jugoslaviji i po ocjeni kritičara najbolji festival na Balkanu kada je riječ o akademskoj muzici", rekao je Perić novinarima.

Osim Muzičke škole "Kornelije Stanković" organizatori festivala su i ugljevičko Udruženje umjetnika "Artist" i Centar lepih umetnosti "Gvarnerius" iz Beograda, a festival je svečano otvario načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

"Festival harmonike prevazišao je sva očekivanja, u takmičarskom i edukativnom smislu, a Ugljevik je pokazao otvorenost u međukulturnoj saradnji", rekao je Perić, uz sve pohvale organizatorima.

Profesor harmonike iz ukrajinske Odese Vladimir Murza rekao je novinarima da je ponosan na ovaj festival koji je prije 10 godina pokrenuo sa svojim učenikom Slavišom Perićem iz Ugljevika.

Murza je dodao da je Perić izuzetan izvođač na harmonici, ali i dobar organizator, a da je festival harmonike u Ugljeviku jedan od najmasovnijih i najkvalitetnijih u Evropi.

Pohvale organizatorima i takmičarima uputio je i jedan od najeminentijih izvođača na harmonici u svijetu Jurij Šiškin iz Rusije, koji je rekao da je ugljevički festival za primjer.

Na ceremoniji otvaranja festivala izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić poručio je da se iz Ugljevika šalje poruka kako se širi i razvija Republika Srpska i BiH.

Na otvaranju su nastupili i Jurij Šiškin, Viktor Romanko, Vladimir Murza i poljsko-slovački duo Gegor Palus i Grelana Budžinakova.

Pobjednici "Dana harmonike" u Ugljeviku nastupiće u ponedjeljak, 23. aprila, u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini na gala koncertu umjetnika Viktora Romanka iz Rusije i Vladimira Murze iz Ukrajine.

Ovogodišnji festival biće zatvoren naredne večeri koncertom Vladimira Murze i laureta "Dana harmonike" u Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije "Gvarnerius" u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana