Откривени остаци цркве брвнаре у културно-историјском комплексу Детлак

Ведрана Кулага
Откривени остаци цркве брвнаре у културно-историјском комплексу Детлак

Дервента - Остаци цркве брвнаре из периода између 17. и 19. вијека пронађени су током археолошких истраживања у културно-историјском комплексу "Детлак" у селу Доњи Детлак код Дервенте.

Истраживачи су остатке пронашли недалеко од данашње цркве Светог Илије.

- Истраживање је окончано, а пронађени су гвоздени клинови, кламфе и дијелови од гвожђа из периода између 17. и 19. вијека. То имплицира да се црква брвнара коју чувени истраживач Коста Херман помиње 1892. године вјероватно налазила на овој локацији - истакао је археолог Завичајног музеја у Градишци Бојан Вујиновић, који је обавио истраживања.

Вујиновић каже да је током откопавања откривен и слој пепела који указује на то да је црква вјероватно спаљена.

- Потребно је наставити истраживања да би били пронађени темељи цркве брвнаре и други материјални остаци како би са сигурношћу била утврђена њена старост - истакао је Вујиновић.

Истражен је и дио средњовјековне некрополе са стећком на коме се налази Андрејин крст. Пронађени су скелетни остаци мушкарца који ће, према ријечима Вујиновића, бити послати на анализу како би била утврђена њихова старост, чиме би била одређена и старост некрополе.

- За сада се претпоставља да је гроб највјероватније с краја 16. или прве половине 17. вијека - каже Вујиновић и додаје да су ова истраживања отишла корак даље у рјешавању проблематике свјетовног, духовног и монашког живота у селу Детлак.

Истраживања су обављена у оквиру пројекта "Убицирање манастира Детлак - историјска проучавања и археолошка истраживања", који је иницирао Центар за локални развој из Дервенте уз подршку Завичајног музеја Градишка и Туристичке организације Дервента и финансијску помоћ Министарстава цивилних послова БиХ.

- Посебну пажњу привлачи цјелина састављена од локалитета Амбарине, Пећине - Испосница, некропола, те цркве Светог Илије са гробљем. Ову цјелину 2010. године Влада РС прогласила је за непокретно културно добро од великог значаја - рекао је директор Центра за локални развој из Дервенте Чедомир Ћорић.

Директор Туристичке организације Дервента Дамир Кљајић каже да су археолошка истраживања на локалитету Амбарине и Пећине у Детлаку обављена и 1890. и 2009. године.

- Значај најновијих истраживања огледа се у научном, али и туристичком вредновању овог комплекса, који ће сигурно у наредном периоду бити главна туристичка дестинација Дервенте - каже Кљајић.

Детловачки еухологијум

У селу Детлак 1628. године преписан је молитвеник - Детловачки еухологијум. Управо на основу тога се сматра да је у Детлаку вјероватно постојао манастир. На прве материјалне трагове духовног живота у овом крају указује Коста Херман већ крајем 19. вијека, када се помиње да је на простору платоа, гдје се налази данашња црква, постојало православно гробље старо 200 година и црквица - ћелија, те да су југозападно од ње пронађене амбарине, односно складишта за жито и храну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана