Откривена спомен плоча за 595 сребреничких солунаца

Срна
Откривена спомен плоча за 595 сребреничких солунаца

Сребреница - У Скеланима, код Сребренице, данас је одржан округли сто посвећен обиљежавању 100 година од ослобођења ових крајева у Првом свјетском рату, а откривена је и спомен-плоча за 595 сребреничких добровољаца који су учествовали у пробоју Солунског фронта и ослобађању територије Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца које је након тога формирана.

О ослобађању ових крајева од аустроугарске окупације говорили су директор Музеја геноцида из Београда Вељко Ђурић, археолог Мирко Бабић из Музеја Семберије, те предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Зворник Раде Перић.


Након округлог стола, којем је присуствовао већи број мјештана Скелана, те заинтересованих из Сребренице и Бајине Баште у дворишту Основне школе у Скеланима, поред спомен-обиљежја мајору Кости Тодоровићу, чије име школа носи, откривена је Спомен-плоча солунцима-ослободиоцима са простора некадашњег сребреничког среза.

Организатори овог обиљежавања били су СПКД "Просвјета" Сребреница и Основна школа у Скеланима, уз подршку општине.

У регији Бирач до сада је једино у Скеланима обиљежено сто година од завршетка Првог свјетског рата, одата почаст и изражена захвалност српским ослободиоцима ових крајхева. /крај/мп/да/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана