Otkriven spomenik u Ravnom Polju

Rade Jelić
Otkriven spomenik u Ravnom Polju

UGLjEVIK - Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je izgradnjom spomen-obilježja u selu Ravno Polje odata počast junacima koji su najviše dali za stvaranje Republike Srpske.

U ugljevičkom selu Ravno Polje otkriven je spomenik za osam rodoljuba koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Spomenik su izgradili mještani uz pomoć opštine i opštinske Boračke organizacije. Obraćajući se okupljenima, načelnik Perić je poručio da opština, gradeći ovaj spomenik, odaje dužno poštovanje poginulim sinovima Ravnog Polja.

- U proteklom otadžbinskom ratu, kada se veliko zlo obrušilo na naš narod, veliki bol ovdje u Ravnom Polju osjetilo je osam porodica. Časno braneći vjeru i slobodu poginuli su vaši najmiliji. Dali ste Republici Srpskoj najviše što ste imali - rekao je Perić.

U centru Ugljevika osveštana je spomen-bista vojvode Mitra Maksimovića Mande, legendarnog majevičkog komandanta otadžbinskog rata i dugogodišnjeg predsjednika ugljevičke Boračke organizacije. U nedjelju uveče počeo je tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu "Vojvoda Mando", posvećen Mitru Maksimoviću Mandi.

Na ovom takmičenju, koje organizuje Boračka organizacija Ugljevik, učestvuje ukupno 53 ekipe pjetlića, pionira, kadeta, juniora i seniora. Takmičarske ekipe su uglavnom iz Ugljevika i susjednih opština Bijeljine, Lopara i Zvornika.

Predsjednik ugljevičke Boračke organizacije Jovan Marinković kaže da turnir, koji traje do polovine januara, ima i humanitarni karakter pošto će novac prikupljen od ulaznica i novčanih priloga sponzora biti dodijeljen kao pomoć najugroženijim kategorijama iz reda porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

- Ovim činom ugljevička Boračka organizacija nastavlja ideju pokojnog Mande da se pomogne ljudima koji su ugroženi posljednjim ratom i koji su mnogo dali za sve ono što danas imamo. Tako, i poslije njegove smrti, mi smo odlučni da pokažemo tim ljudima da nisu zaboravljeni - rekao je Marinković.

Mitar Maksimović

Kao dobrovoljac Mitar Maksimović Mando 1991. godine otišao je u Knin, gdje se priključuje srpskim braniocima Krajine. U rodni kraj se vraća po izbijanju ratnih sukoba u BiH, aprila 1992. godine, i ubrzo formira elitnu jedinicu "Mandini lavovi", čiji je komandant bio do kraja rata. Za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je u decembru 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u semberskom selu Dvorovi. On je bio začetnik humanitarnog turnira, koji poslije njegove pogibije dobija ime po njemu.                                              
                                                      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana