Откривен споменик у Равном Пољу

Раде Јелић
Откривен споменик у Равном Пољу

УГЉЕВИК - Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је изградњом спомен-обиљежја у селу Равно Поље одата почаст јунацима који су највише дали за стварање Републике Српске.

У угљевичком селу Равно Поље откривен је споменик за осам родољуба који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату. Споменик су изградили мјештани уз помоћ општине и општинске Борачке организације. Обраћајући се окупљенима, начелник Перић је поручио да општина, градећи овај споменик, одаје дужно поштовање погинулим синовима Равног Поља.

- У протеклом отаџбинском рату, када се велико зло обрушило на наш народ, велики бол овдје у Равном Пољу осјетило је осам породица. Часно бранећи вјеру и слободу погинули су ваши најмилији. Дали сте Републици Српској највише што сте имали - рекао је Перић.

У центру Угљевика освештана је спомен-биста војводе Митра Максимовића Манде, легендарног мајевичког команданта отаџбинског рата и дугогодишњег предсједника угљевичке Борачке организације. У недјељу увече почео је традиционални меморијални турнир у малом фудбалу "Војвода Мандо", посвећен Митру Максимовићу Манди.

На овом такмичењу, које организује Борачка организација Угљевик, учествује укупно 53 екипе пјетлића, пионира, кадета, јуниора и сениора. Такмичарске екипе су углавном из Угљевика и сусједних општина Бијељине, Лопара и Зворника.

Предсједник угљевичке Борачке организације Јован Маринковић каже да турнир, који траје до половине јануара, има и хуманитарни карактер пошто ће новац прикупљен од улазница и новчаних прилога спонзора бити додијељен као помоћ најугроженијим категоријама из реда породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

- Овим чином угљевичка Борачка организација наставља идеју покојног Манде да се помогне људима који су угрожени посљедњим ратом и који су много дали за све оно што данас имамо. Тако, и послије његове смрти, ми смо одлучни да покажемо тим људима да нису заборављени - рекао је Маринковић.

Митар Максимовић

Као добровољац Митар Максимовић Мандо 1991. године отишао је у Книн, гдје се прикључује српским браниоцима Крајине. У родни крај се враћа по избијању ратних сукоба у БиХ, априла 1992. године, и убрзо формира елитну јединицу "Мандини лавови", чији је командант био до краја рата. За ратне заслуге одликован је Орденом Милоша Обилића.

Погинуо је у децембру 2002. године у саобраћајној несрећи у семберском селу Дворови. Он је био зачетник хуманитарног турнира, који послије његове погибије добија име по њему.                                              
                                                      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана