Otkriven spomenik Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu VRS,

SRNA
Otkriven spomenik Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu VRS,

Doboj - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić danas su u Doboju otkrili spomen-bistu Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Srpske, koji je život izgubio na Ozrenu 20. marta 1993. godine.

Cvijanovićeva je tom prilikom poručila da ne smiju biti prepušteni zaboravu junaci koji su ugradili živote u stvaranje Republike Srpske, i podsjetila da je hrabri dječak Spomenko dao život za Srpsku kada je imao samo 15 godina.

"Mnogo je djece stradalo u ratu, a oni koji su preživjeli - sada su odrasli ljudi", ističe Cvijanovićeva i dodaje da tim ljudima, koji danas predstavljaju boračku populaciju, Vlada Srpske nastoji da pomogne, uprkos ekonomskoj krizi.

Ona je napomenula da je danas održala sastanak sa predstavnicima boračkih udruženja, sa kojima Vlada ima partnerski odnos.

"Zahvaljujući njihovoj upornosti, ubrzali smo neke stvari koje se odnose na njihovo finansijsko stanje. To se odnosi na projekat stambenog zbrinjavanja boračke populacije. Srećna sam što ćemo ove godine okončati ovaj projekat, ali isto tako nećemo zatvoriti listu za sve one koji su se u međuvremenu javili kao potencijalni korisnici koji treba da realizuju ovo pravo", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada početkom godine povećala porodične invalidnine za pet odsto u namjeri da pokaže da u ovim teškim vremenima vodi računa o ovoj populaciji.

Cvijanovićeva je naglasila da je veoma važno da postoji veza između nosilaca vlasti i svih grupacija koje traže i zagovaraju svoje interese. "Moja vrata su otvorena za sve koji imaju određenu potrebu i koji mogu da ukažu na to kako da se postojeći sistem poboljša", poručila je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić rekao je da je danas otkriveno spomen - obilježje znak poštovanja i zahvalnosti malom junaku, ali velikom čovjeku - Spomenku Gostiću, koji je bio veliki patriota i borac Republike Srpske.

On je dodao da ovo spomen-obilježje simbolizuje i veliki broj mladih i djece koji su stradali na području Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Pali život svakog od te djece je čin poštovanja i neizmjerne zahvalnosti. Spomenko Gostić će u narednom periodu još više rasti. Ostaće legenda Republike Srpske, njen gorostas", istakao je Đokić.

Borislav Mijatović, komandant čete kojoj je pripadao Spomenko Gostić, rekao je da je Spomenko bio nesebičan, vrijedan, marljiv dječak i borac Vojske Srpske.

Vijence na danas otkriveno spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Srpske, delegacija Vlade Srpske, predstavnici republičke i gradske Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, gradske uprave Doboj i članovi SNSD-a i SPS-a.

Spomen-bista otkrivena je u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Danas se navršava 21 godina od tragične pogibije Spomenka Gostića, koji je kao pripadnik Vojske Republike Srpske život izgubio na ozrenskom ratištu.

Spomenko Gostić /1978/ poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana