Otkrivaju tajne šamačkih močvara

M. L.
Otkrivaju tajne šamačkih močvara

Šamac - Sela Tišina i Grebnice, udaljena samo tri kilometra od Šamca, kriju neke od posljednjih močvara na sjeveru BiH koje su zbog svojih prirodnih vrijednosti privukle pažnju istraživača, naučnika i javnih institucija.

Kako navode u banjalučkom Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB), tokom istraživačke ekspedicije na barama Tišina i Odmut evidentiran je bogat, vrijedan i atraktivan biljni i životinjski svijet.

- Na barama Tišina i Odmut do sada je zabilježeno oko 200 vrsta biljaka - rekli su u DIZB koji istraživanja obavljaju u okviru projekta "Inventarizacija i uspostavljanje monitoringa biodiverziteta u cilju zaštite bare Tišina u plavnom području rijeke Save".

Dodali su da su u barama zabilježili 17 vrsta riba, a očekuje se da pronađu još pet.

- U toku istraživanja zabilježili smo 11 vrsta gmizavaca i vodozemaca, a očekuje se da ima 20 vrsta, što tek treba potvrditi. Zabilježili smo oko 110 vrsta ptica koje su životom vezane za bare - rekli su u DIZB.

S obzirom na to da su danas ograničene na male površine i predstavljaju prirodnu rijetkost, u DIZB-u kažu da močvare u BiH predstavljaju najugroženije eko-sisteme.

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana