Откривају тајне шамачких мочвара

М. Л.
Откривају тајне шамачких мочвара

Шамац - Села Тишина и Гребнице, удаљена само три километра од Шамца, крију неке од посљедњих мочвара на сјеверу БиХ које су због својих природних вриједности привукле пажњу истраживача, научника и јавних институција.

Како наводе у бањалучком Друштву за истраживање и заштиту биодиверзитета (ДИЗБ), током истраживачке експедиције на барама Тишина и Одмут евидентиран је богат, вриједан и атрактиван биљни и животињски свијет.

- На барама Тишина и Одмут до сада је забиљежено око 200 врста биљака - рекли су у ДИЗБ који истраживања обављају у оквиру пројекта "Инвентаризација и успостављање мониторинга биодиверзитета у циљу заштите баре Тишина у плавном подручју ријеке Саве".

Додали су да су у барама забиљежили 17 врста риба, а очекује се да пронађу још пет.

- У току истраживања забиљежили смо 11 врста гмизаваца и водоземаца, а очекује се да има 20 врста, што тек треба потврдити. Забиљежили смо око 110 врста птица које су животом везане за баре - рекли су у ДИЗБ.

С обзиром на то да су данас ограничене на мале површине и представљају природну ријеткост, у ДИЗБ-у кажу да мочваре у БиХ представљају најугроженије еко-системе.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана