Osveštani temelji manastira u Čirkin polju

Srna
Osveštani temelji manastira u Čirkin polju

Prijedor - Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas temelje manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice u Čirkin Polju kod Prijedora.

Osveštanju temelja manastira, koji će biti izgrađen u blizini mjesta gdje je nekada bio manastir Miloševac, prisustvovao je veliki broj vjernika iz cijele regije.


Vladika banjalučki Jefrem poručio je vjernicima da je početak gradnje manastira velika radost u vremenu kada je najpotrebnije duhovna snaga, da ljudi znaju ko su, kakva im je prošlost i kakva treba da bude sadašnjost i budućnost.

“Manastiri su nekada bili duhovna baza odakle se polazilo i u koju se dolazilo, koji su održavali snagu jednog naroda, održavali ga u njegovom identitetu da sačuva ime i dušu, obraz, jezik, vjeru i kulturu. Jedan od takvih nekada je bio i ovaj manastir pod Kozarom”, rekao je vladika Jefrem.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da na ovaj način nekadašnji manastir Miloševac doživljava obnovu i vaskrsnuće, te da su ovim činom svečano ovjenčani radovi na manastiru koji su nedavno započeli i stigli do završetka temelja.

“Nadamo se da ćemo nastaviti radove u sljedećoj građevinskoj sezoni i kako vremenske prilike i ostalo bude dozvoljavalo”, dodao je otac Hrvaćanin.

Kumovi manastira su Marko Pavić iz Prijedora i Vinko Vujasin iz Banjaluke. Pavić je istakao kako je posebno srećan jer se obnavlja manastir koji je nekada postojao u Prijedoru.

“Ovo puno znači za nas Prijedorčane koji će se ovdje moći napajati svojom vjerom i svojom istorijom”, rekao je Pavić, koji je lider DNS-a.

Vujasin je dodao da će ovaj manastir, kada bude obnovljen, biti veliki amanet za buduća pokoljenja da ne dozvole rušenje pravoslavne svetinje, kakvu je sudbinu doživio nekadašnji manastir Miloševac.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da su svi građani, koji poštuju pravoslavnu vjeru, zadovoljni ovim aktivnostima kojima se na područje grada vraća jedan ovakav vjerski objekat koji je za narod ovog kraja u prošlosti imao veliki značaj i koji će biti mjesto okupljanja.

Prema navodima u staroj crkvenoj dokumentaciji, manastir Miloševac nalazio se u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje, na mjestu pod nazivom Crkvina.

Manastir je stradao, kao i ostali na ovom području, tokom austrijsko-turskog rata 1683-1699.godine.

Prema vjerovanju naroda ovoga kraja, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu izgrađena je 1890. od kamena porušenog manastira Miloševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana