Osuđenici čiste ulice umjesto odlaska u zatvor

C. M.
Osuđenici čiste ulice umjesto odlaska u zatvor

Brčko - Društveno koristan rad postaje sve češća zamjena za zatvorsku kaznu u Brčko distriktu, gdje je ta mogućnost osuđenicima data prije nešto više od godinu.

U Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta kažu da je na društveno koristan rad osuđeno 11 osoba, koje su procesuirane zbog falsifikovanja isprava i ovjeravanja lažnih podataka. Umjesto pod budnim okom zatvorskih čuvara, oni su pod komandom poslovođa u preduzeću “Komunalno Brčko”. U ovom preduzeću su istakli da su veoma zadovoljni radom osuđenika.

- Osam ih je odradilo kaznu, jedan osuđenik se trenutno nalazi na izvršenju, dok dva lica čekaju pravosnažnu presudu - navode u Pravosudnoj komisiji.

Prema njihovim riječima, cilj je da osuđenik ne bude isključen iz društva i da radom razvije svijest o štetnosti krivičnih djela i odgovornosti za njih.

- Primjenom ove krivične sankcije ušteđen je i novac u budžetu, jer su troškovi trostruko niži u odnosu na plaćanje smještaja osuđenika u zatvor - ističu u komisiji, navodeći da na društveno koristan rad može biti upućena osoba kojoj je sud odredio kaznu zatvora do godinu, a da rad za opšte dobro na slobodi može trajati najmanje deset, a najviše 90 radnih dana.

Advokat Mirko Dabić kaže da u RS nije bilo izricanja ovakvih kazni, ali smatra da je rad za opšte dobro bolji od novčane kazne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana