Oštećen časni presto i zapaljena unutrašnjost crkve u Čekrčićima

Srna
Oštećen časni presto i zapaljena unutrašnjost crkve u Čekrčićima

Visoko - Pravoslavna crkva u Čekrčićima u opštini Visoko obijena je, oštećen je časni presto, polomljeno nekoliko ikona koje su potom zapaljene sa Svetim jevanđenjem, rekao je Srni arhijerejski namjesnik sarajevski Jadran Danilović.

Sveštenik Danilović je naveo da je provaljeno na crkvena vrata, da je polomljena ploča časnog prestola, te da su ikone i Jevanđelje zapaljeni na sredini crkve.


Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije godinu dana.

“Napravljena je šteta, jer se nije imalo šta odnijeti”, objasnio je sveštenik Danilović.

Prema njegovim riječima, vandalizam, kojim se šalje ružna poruka ovdašnjim malobrojnim Srbima, dogodila se prije dva dana.

“Ovo što se sada desilo je veoma ružna poruka malobrojnim Srbima koji tamo žive i nama koji živimo u Federaciji BiH”, rekao je protojerej-stavrofor Danilović, koji je osudio ovaj vandalski čin.

Vandalizam je prijavljen policiji koja je izašla na lice mjesta, te skoro završila uviđaj.

Danilović kaže da počinioci veoma rijetko budu pronađeni, što zna iz iskustva kada je on bio meta napada lopova, te da ne zna da li će sada biti pronađeni.

“Dok je bilo češćih provala u crkvi na Pofilićima govorio sam da je to ožiljak na svakoj crkvi, i u Pofalićima, Visokom, ožiljak na svakom čovjeku koji tamo živi i radi. Veoma ružna poruka”, istakao je sveštenik Danilović.

On je napomenuo da su napadi na pravoslavne bogomolje sada rjeđi, te da je posljednji put to bilo prije godinu i po dana u Pofalićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana