Osnovci brišu međuentitetske razlike

R. Đ.
Osnovci brišu međuentitetske razlike

Foča - Deveti dječiji festival interkulturalizma u okviru projekta međuentitetske saradnje učenika “Svi smo mi isti” okupio je u petak u Foči nastavnike i učenike iz 11 osnovnih škola iz Nevesinja, Foče, Kalinovika, Trnova i susjednih federalnih opština.

Riječ je o manifestaciji koja kroz zanimljive prezentacije učesnika promoviše vrijednosti zajedničkog života i međusobnog razumijevanja kod djece.

Đaci i nastavnici iz oba entiteta su u prostorijama OŠ “Sveti Sava” u Foči predstavili sve što znaju, mogu i umiju iz svoje kulture i tradicije, vjere i običaja. Još jednom su potvrdili da podjele i razlike ne postoje u njihovom svijetu, razmišljanju, stvaralaštvu i djelovanju.

Nevesinje nekada i sada, običaje sijela, zdravice, igre i pjesme dočarali su đaci nevesinjske škole “Risto Proroković”.

- Prikazali smo kako su se nekada davno ljudi družili na sijelima, svoje simpatije sretali, pjevali smo o Velež planini, igrali kolo naše nevesinjsko i pokazali sve ono što predstavlja naš grad - rekla je učenica Jana Đerić.

Tako su učenici OŠ “Ustikolina” iz istoimene federalne opštine svojim kolegama predstavili običaje bosanskog sijela. Nisu izostavili ni bogatu tradicionalnu trpezu.

- Prvi put smo nastupili i predstavili naše staro bosansko sijelo, stara jela našeg kraja, pjesmu i sve začinili bosanskim kolom - kaže učenik Mirza Čohadžić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana