Основци бришу међуентитетске разлике

Р. Ђ.
Основци бришу међуентитетске разлике

Фоча - Девети дјечији фестивал интеркултурализма у оквиру пројекта међуентитетске сарадње ученика “Сви смо ми исти” окупио је у петак у Фочи наставнике и ученике из 11 основних школа из Невесиња, Фоче, Калиновика, Трнова и сусједних федералних општина.

Ријеч је о манифестацији која кроз занимљиве презентације учесника промовише вриједности заједничког живота и међусобног разумијевања код дјеце.

Ђаци и наставници из оба ентитета су у просторијама ОШ “Свети Сава” у Фочи представили све што знају, могу и умију из своје културе и традиције, вјере и обичаја. Још једном су потврдили да подјеле и разлике не постоје у њиховом свијету, размишљању, стваралаштву и дјеловању.

Невесиње некада и сада, обичаје сијела, здравице, игре и пјесме дочарали су ђаци невесињске школе “Ристо Пророковић”.

- Приказали смо како су се некада давно људи дружили на сијелима, своје симпатије сретали, пјевали смо о Вележ планини, играли коло наше невесињско и показали све оно што представља наш град - рекла је ученица Јана Ђерић.

Тако су ученици ОШ “Устиколина” из истоимене федералне општине својим колегама представили обичаје босанског сијела. Нису изоставили ни богату традиционалну трпезу.

- Први пут смо наступили и представили наше старо босанско сијело, стара јела нашег краја, пјесму и све зачинили босанским колом - каже ученик Мирза Чохаџић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана