Oskrnavljeno pravoslavno groblje u selu kod Kaknja

Srna
Oskrnavljeno pravoslavno groblje u selu kod Kaknja

Kakanj - Na mjesnom pravoslavnom grobnju u selu Karaula kod Kaknja oskrnavljeno je više nadgrobnih spomenika, rekao je Srni jerej Dragiša Cvjetković, paroh dobrinjski.

- Uprava parohije dobrinjske u Kaknju obavijestila je o ovom slučaju Policijsku stanicu u Kaknju, čiji su službenici izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik - rekao je jerej Cvjetković.

Utvrđeno je da su nepoznati vandali oštetili pet nadgrobnih spomenika, od kojih je pet prevrnuto.

- Pričinjena materijalna šteta na nadgrobnim spomenicima iznosi oko 5.500 KM. Među oskrnavljenim spomenicima dva su tek nedavno postavljena, dok je jedan obnovljen proteklih godina - precizirao je Cvjetković.

U Policijskoj upravi Kakanj danas nisu mogli da daju više informacija o skrnavljenju pravoslavnog groblja u selu Karaula.

Gvardijan Samostana Kraljeva Sutjeska fra Željko Brkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kaknju Sulejman Čeliković osudili su ovaj vandalski čin, a obaviješteno je i Međureligijsko vijeće BiH.

Načelnik opštine Kakanj Nermin Mandra najoštrije je osudio skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kaknju i rekao da će opština sanirati pričinjenu štetu i da će to uraditi u dogovoru sa sveštenikom Cvjetkovićem.

- To su uradili vandali koji ne pripadaju ljudskoj rasi, jer onaj ko ruši nadgrobni spomenik nije čovjek - rekao je Mandra.

Na groblju Karaula nalazi se porušena kapela i veliki broj nadgrobnih spomenika koji su oštećeni u ratnom i poslijeratnom periodu.

Od predratnih više stotina parohijana koji su koristili mjesno groblje u selu Karaula danas ih je svega nekoliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana