Осигураници Фонда здравственог осигурања РС шаљу необичне захтјеве: Траже новац за скупе креме и витамине

Милијана Латиновић
Осигураници Фонда здравственог осигурања РС шаљу необичне захтјеве: Траже новац за скупе креме и витамине

Бањалука - Међу захтјевима за рефундирање трошкова за разне медицинске захвате и лијекове које су осигураници Фонда здравственог осигурања РС платили из свог џепа, било је и оних који су тражили да им буду намирени трошкови за скупе креме, биљне препарате и витамине, што здравствено осигурање не финансира.

У Фонду кажу да их неријетко изненаде и захтјеви за рефундирање трошкова који немају никакве везе са здравством.

- Један осигураник је прије неколико година, поред рачуна за лијекове, приложио и рачун за антивирусни програм који је купио у Њемачкој за 29 евра. Било је и захтјева за рефундацију куповине лимуна - рекли су у Фонду.

Истичу да су за десет мјесеци ове године осигураницима рефундирали 3,1 милион марака и додају да сви који сматрају да су им нека услуга или лијек неосновано наплаћени, имају право да траже да им буду намирени трошкови.

- Углавном подносе захтјев за рефундацију уколико су сами купили лијек којег тог тренутка није било у здравственој установи или им у установама са којима имамо уговор није било могуће пружити одређену услугу - навели су из Фонда и додали да трошкове рефундирају оним осигураницима за које се редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање.

Додају да су чести захтјеви за рефундацију и када осигураник оде самостално у неку здравствену установу која са Фондом нема потписан уговор.

- Рефундирамо захтјеве ако су платили нешто што покрива обавезно здравствено осигурање. Ако утврдимо да је наплаћена партиципација, а осигураник је ослобођен плаћања, надокнађујемо трошкове - појаснили су у Фонду.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић каже да је правилником Фонда јасно прописано када и шта може бити рефундирано.

- Наш народ је навикао на бесплатно здравство и мисле да све може да им се рефундира. Нормално је да те креме и разне мазе које набављају нису на листама за рефундацију - рекао је Гранулић.

Секретар Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника РС Александар Радун каже да им је највећи проблем комуникација са неупућеним службеницима.

- Примјера ради, један лијек који кошта 500 КМ, а који користе неки бубрежни болесници у филијали Фонда у Бањалуци рефундирају, а за исти тај лијек у Требињу кажу да не рефундирају. Тешко им је да назову централу и провјере. Службеници су незаинтересовани због чега испаштају обољели - рекао је Радун.

Захтјев за рефундацију

У Фонду здравственог осигурања РС наводе да осигураници захтјев за рефундирање трошкова подносе у надлежним пословницама Фонда.

- Уз захтјев прилажу медицинску документацију из које се види да им је препоручена услуга или лијек, санитетски материјал или медицинско средство за коју траже рефундацију. Треба да приложе и оригинални рачун о плаћеној услузи или купљеном лијеку - навели су из Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана