Orden za ljubav i obnovu svetinja

Željka Domazet
Orden za ljubav i obnovu svetinja

Istočno Sarajevo - Patrijarh srpski Irinej služio je juče svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog proroka Ilije na Sokocu i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju uručio Orden svetog kralja Milutina, za koji je rekao da je simbol ljubavi i zahvalnosti za sve što je mitropolit učinio u životu.

Orden svetog kralja Milutina Srpska pravoslavna crkva dodijelila je mitropolitu Nikolaju za njegov djelotvorni i plodonosni četrdesetogodišnji arhipastirski rad na polju crkvene misije, prosvjete i graditeljstva i obnove svetinja i bogoslovskih ustanova. Patrijarh Irinej je istakao da ga raduje što mu je pružena prilika da ispoštuje odluku Svetog arhijerejskog sinoda i uruči priznanje mitropolitu Nikolaju.

- Od prvog dana njegove službe u našoj crkvi prihvatao se velike dužnosti i sve što mu je crkva poveravala obavljao je na najbolji način. Još kao profesor Bogoslovije bio je duša Bogoslovije i svih naših bogoslova. Kada je otvorena Bogoslovija u Krki, otac Nikolaj je sve što mu je Bog dao stavio u službu škole, učenika, svoje crkve i to je obavio na najbolji način - rekao je patrijarh Irinej.

Dodao je da je u Australiji, kada je izabran da bude episkop u toj dalekoj zemlji, mitropolit Nikolaj sve privodio najboljem putu i cilju, a kao dalmatinski episkop učinio najbolje što je mogao u tom vremenu.

- I ovde je kao mitropolit uradio sve na najbolji način, slavu Božiju i na dobro i radost svoje crkve i svog naroda. Sve to imajući u vidu, Crkva mu je, osim drugih odlikovanja, dodelila i ovaj orden - rekao je patrijarh Irinej.

On je podsjetio da je kralj Milutin, koji je podigao i obnovio najviše crkava i ostavio dobra djela u to vrijeme, dobar primjer svima.

- Taj primer sledio je i mitropolit Nikolaj, ljubeći svoj narod i Crkvu, a Gospoda iznad i pre svega. Kao simbol zahvalnosti, Crkva je dodelila ovo visoko odlikovanje sa željom da dugo poživi i dugo slavi Gospoda, na radost Božiju i dobro i radost naroda - rekao je patrijarh srpski Irinej.

Mitropolit Nikolaj zahvalio je za odlikovanje - 23. koje su mu dodijelile Crkva i državne institucije.

Patrijarh srpski Irinej je po dolasku na Sokolac u subotu uveče služio večernje u crkvi Svetog proroka Ilije i poručio vjernicima da je srpski narod očuvala vjera koju su branili kroz čitavu svoju istoriju, ne samo riječima i običajima, već i svojim životima. Večernje bogosluženje patrijarhu su sasluživali mitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, sremski Vasilije i banatski Nikanor i sveštenstvo.

Patrijarh Irinej rekao je da je srpski narod danas ponosan na svetosavsku kulturu i istoriju, koja ga je uzdigla i podigla u red kulturnih naroda sa porijeklom, precima i koji se trudi da opravda svojim životom istoriju i slavnu prošlost.

- Mi smo svoji, naše srodstvo je duboko krvno, osvećeno verom i svetim hrišćanskim običajima, što nas čini narodom i to nam daje puno prava da se borimo za svoje ime, jezik i veru - rekao je patrijarh Irinej.

Konstatovao je da je srpski narod koji je izbjegao iz Sarajeva počeo novi život na ovim prostorima, što im je omogućilo da nastave da žive gdje je ovaj narod živio vijekovima, imao svoju istoriju i kulturu. 

- I naši preci, baš kao i ovaj narod, borili su se da opstanu na ovim prostorima, kao što se čitava Srbija borila da opstane na vetrometini balkanskoj i opstala je, jer je imala duboke verske, duhovne i moralne korene - kazao je patrijarh Irinej i pozvao srpski narod da se drži svete vjere pravoslavne, srpskih divnih običaja i ćirilice - svetosavskog pisma kojim je pisana istorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana