Орден за љубав и обнову светиња

Жељка Домазет
Орден за љубав и обнову светиња

Источно Сарајево - Патријарх српски Иринеј служио је јуче свету архијерејску литургију у храму Светог пророка Илије на Сокоцу и митрополиту дабробосанском Николају уручио Орден светог краља Милутина, за који је рекао да је симбол љубави и захвалности за све што је митрополит учинио у животу.

Орден светог краља Милутина Српска православна црква додијелила је митрополиту Николају за његов дјелотворни и плодоносни четрдесетогодишњи архипастирски рад на пољу црквене мисије, просвјете и градитељства и обнове светиња и богословских установа. Патријарх Иринеј је истакао да га радује што му је пружена прилика да испоштује одлуку Светог архијерејског синода и уручи признање митрополиту Николају.

- Од првог дана његове службе у нашој цркви прихватао се велике дужности и све што му је црква поверавала обављао је на најбољи начин. Још као професор Богословије био је душа Богословије и свих наших богослова. Када је отворена Богословија у Крки, отац Николај је све што му је Бог дао ставио у службу школе, ученика, своје цркве и то је обавио на најбољи начин - рекао је патријарх Иринеј.

Додао је да је у Аустралији, када је изабран да буде епископ у тој далекој земљи, митрополит Николај све приводио најбољем путу и циљу, а као далматински епископ учинио најбоље што је могао у том времену.

- И овде је као митрополит урадио све на најбољи начин, славу Божију и на добро и радост своје цркве и свог народа. Све то имајући у виду, Црква му је, осим других одликовања, доделила и овај орден - рекао је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио да је краљ Милутин, који је подигао и обновио највише цркава и оставио добра дјела у то вријеме, добар примјер свима.

- Тај пример следио је и митрополит Николај, љубећи свој народ и Цркву, а Господа изнад и пре свега. Као симбол захвалности, Црква је доделила ово високо одликовање са жељом да дуго поживи и дуго слави Господа, на радост Божију и добро и радост народа - рекао је патријарх српски Иринеј.

Митрополит Николај захвалио је за одликовање - 23. које су му додијелиле Црква и државне институције.

Патријарх српски Иринеј је по доласку на Соколац у суботу увече служио вечерње у цркви Светог пророка Илије и поручио вјерницима да је српски народ очувала вјера коју су бранили кроз читаву своју историју, не само ријечима и обичајима, већ и својим животима. Вечерње богослужење патријарху су саслуживали митрополит дабробосански Николај, епископи захумско-херцеговачки и приморски Григорије, сремски Василије и банатски Никанор и свештенство.

Патријарх Иринеј рекао је да је српски народ данас поносан на светосавску културу и историју, која га је уздигла и подигла у ред културних народа са поријеклом, прецима и који се труди да оправда својим животом историју и славну прошлост.

- Ми смо своји, наше сродство је дубоко крвно, освећено вером и светим хришћанским обичајима, што нас чини народом и то нам даје пуно права да се боримо за своје име, језик и веру - рекао је патријарх Иринеј.

Констатовао је да је српски народ који је избјегао из Сарајева почео нови живот на овим просторима, што им је омогућило да наставе да живе гдје је овај народ живио вијековима, имао своју историју и културу. 

- И наши преци, баш као и овај народ, борили су се да опстану на овим просторима, као што се читава Србија борила да опстане на ветрометини балканској и опстала је, јер је имала дубоке верске, духовне и моралне корене - казао је патријарх Иринеј и позвао српски народ да се држи свете вјере православне, српских дивних обичаја и ћирилице - светосавског писма којим је писана историја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана