Ораницама од прољећа у Требињу неће фалити воде

Ратомир Мијановић
Ораницама од прољећа у Требињу неће фалити воде

Требиње - Прва фаза изградње система за наводњавање Требињског и Петровог поља, који омогућава коришћење модерних натапних метода, завршена је, а вода би до домаћинстава и ораница требало да стигне већ на прољеће.

Прва фаза обухвата изградњу пумпних станица у Петровом пољу и Засад пољу, са потребном опремом и трафостаницама, затим траспортних цјевовода у дужини од 14,5 километара, као и водозахвата за систем на Зупцима.

- Радови ће бити настављени изградњом секундарне мреже чија је дужина 20 километара - каже извршни директор “Хидроелектрана на Требишњици” (ХЕТ) за производњу и техничке послове Илија Таминџија.

Он истиче да је укупна уговорена вриједност ових радова више од девет милиона КМ, од чега ХЕТ учествује са три милиона марака, док су остатак новца обезбиједили Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и град Требиње.

- Завршетак посла очекује се до сљедеће пољопривредне сезоне, што значи на прољеће наредне године, када ће обрадиве површине имати савремени систем наводњавања, који ће замијенити досадашњи систем бетонских и земљаних канала - појашњава Таминџија.

Завршетком овог хидротехничког пројекта око 1.100 хектара обрадивих површина приградског и сеоског појаса, од Засад поља до Веље Горе и Кременог Дола, добиће систем који водом преко затварача и под притиском омогућава примјену свих савремених метода контролисаног наводњавања.

Тиме ће бити и створени услови за интензивнији развој пољопривредне производње на површинама које су до сада само дијелом наводњаване, и то искључиво гравитационо и каналима, што не погодује већини пољопривредних култура, а при томе изискује и озбиљан мануелни рад.

Систем ће користити хидропотенцијал акумулације Горица преко водозахвата на тунелу за Плат, а нова пумпна станица у Засад пољу служиће за допуњавање система водом из корита Требишњице, што је посебно значајно у периоду ремонта хидроелектране, када је тунел за Плат у безводном стању. +++

Зупци

Илија Таминџија је подсјетио да је овај пројекат омогућио и неопходне техничке услове за развој система за наводњавање на Зупцима, који се гради истовремено.

- Већ је урађен резервоар запремине 200 метара кубних, а у току је и изградња примарне и дијела секундарне мреже на зубачком платоу - рекао је Таминџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана