Opštine u Gornjem Podrinju stežu kaiš

Radmila Đević
Opštine u Gornjem Podrinju stežu kaiš

Foča - Opštine Gornjeg Podrinja suočene su sa manjim prilivom novca u budžete i ukoliko se ovakav trend nastavi, mjere štednje biće neizbježne.

Ako u opštinama Foča, Čajniče, Novo Goražde, Rudo i Višegrad situacija ostane kao u prva tri mjeseca ove godine, biće urađena racionalizacija materijalnih sredstava i rebalansi. Kao glavne razloge za slab priliv novca u budžet rukovodioci ovih lokalnih zajednica navode pad poreskih prihoda i naknada, neizmirene obaveze iz prethodnog perioda, sudske presude i opštu ekonomsku nemoć.

Opština Višegrad suočena je sa izrazitim smanjenjem prihoda, dugovanjima i kreditnim zaduženjima.

- Poslije prva tri mjeseca suočeni smo sa smanjenjem prihoda za 500.000 maraka, plus što su nam i poreski prihodi manji za deset odsto nego ranije. Naslijedili smo kreditno zaduženje od 13 miliona KM, koje redovno moramo plaćati i plus 80.000 maraka za izvršenje presuda. Situacija nimalo nije laka - kaže načelnik Višegrada Slaviša Mišković.

U opštini Foča već sada se nazire odstupanje u odnosu na plan. Načelnik Odjeljenja za finansije Mirjana Davidović kaže da su suočeni sa blagim padom priliva budžetskih sredstava i sa odstupanjima poreskih prihoda.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana