Opštine nemaju para za pripravnike

Milijana Latinović, dopisnici
Opštine nemaju para za pripravnike

Banjaluka - Za razliku od prethodne godine, budžetom za 2015. većina opština Srpske ne planira da izdvoji novac za prijem pripravnika ili još razmatra tu opciju.

U gradskoj upravi Grada Banjaluka rekli su za "Glas Srpske" da budžetom grada za ovu godinu nisu planirana sredstva za prijem pripravnika.

- Ukoliko realne pretpostavke budžeta budu dozvoljavale, razmotrićemo mogućnost, da se u okviru rebalansa planiraju sredstva za ovu namjenu - rekli su u Gradskoj upravi. Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Upravi grada Prijedora, Ljiljana Babić istakla je da u prvoj polovini ove godine neće primate pripravnike.

- Tokom 2013. godine primili smo deset pripravnika, koji su nakon završenog pripravničkog staža i položenog ispita zaposleni. U 2014. nisu primani pripravnici, a što se tiče 2015, sigurno je da ih u prvoj polovini godine nećemo primati. Dalje ćemo odlučivati u zavisnosti od potreba koje se budu ukazale za novim radnicima - rekla je Babićeva.

Šef odsjeka za upravljanje ljudskim resursima u Bijeljini Dejan Blagojević kaže da budžetom grada za ovu godinu nije planiran prijem pripravnika. I u opštini Srbac neće primati pripravnike i volontere, iako je lani pripravnički staž odradilo devet volontera koji su na praksi u lokalnoj upravi proveli 12 mjeseci.

- Niko od njih još uvijek nije dobio ugovor na neodređeno vrijeme u srbačkoj administraciji, a imajući u vidu teško finansijsko stanje u budžetu opštine, nema naznaka da će se to i dogoditi u skorije vrijeme. Opštinska uprava je za svakog volontera uplaćivala po 300 KM na godišnjem nivou za doprinose a imali su i plaćen topli obrok u restoranu sportske dvorane - kazali su u opštini Srbac. Opština Šipovo još uvijek nije usvojila budžet za 2015. godinu, pa je nepoznato da li će biti sredstava za prijem pripravnika.

- Tokom prošle godine za osam pripravnika opština je izdvojila 45.000 KM. Pored plate od 370 KM svi pripravnici su imali i po 85 KM toplog obroka - kazala je  načelnik Odjeljenja za privredu i finansije Gordana Kačar. Fakultetski obrazovani mladi ljudi dobiće šansu da odrade pripravnički staž u opštini Han Pijesak, uz plaćene poreze i doprinose, ali bez ličnih naknada, što ih svrstava u kategoriju volontera.

- Budžetom za 2015. planirano je 3.948 KM za bruto naknade volontera. Ovim će se finansirati porezi i doprinosi za šest volontera, za razliku od prethodne godine kada smo sa 8.500 KM finansirali osam volontera - rekli su u opštini Han Pijesak. Dodaju da nemaju mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, pa ni za stalno zaposlenje pripravnika, te da mladi nakon završenog pripravničkog ili volonterskog staža najčešće odlaze iz Han Pijeska. U opštini Foča su krajem 2014. primili 15 pripravnika, jednim dijelom iz budžetskih sredstava, a dio putem programa Vlade RS.

- Imamo obaveze planirane budžetom prema pripravnicima koji su primljeni pred kraj godine, postoje određena sredstva u budžetu za ove namjene. U svakom slučaju i ako bi došlo do prijema novih pripravnika, bila bi to djeca palih boraca, ali o tome ćemo odlučivati tokom godine - rekli su u opštini Foča.

Zakon o radu

Prema Zakonu o radu RS, pripravnikom se smatra lice koje je završilo srednju, višu školu, ili fakultet, a koje prvi put zasniva radni odnos u tom zanimanju.

Za vrijeme obavljanja pripravničkog staža pripravnik ima pravo na 80 odsto minimalne zarade prije polaganja stručnog ispita, a što plaća poslodavac. Pripravnik ima pravo na zdravstveno osiguranje kako je to regulisano propisima u pogledu nezaposlenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana