Opština Sokolac na Banjalučkoj berzi: Za stare dugove i sportske terene 5,5 miliona KM

Milijana Latinović
Opština Sokolac na Banjalučkoj berzi: Za stare dugove i sportske terene 5,5 miliona KM

Sokolac - Opština Sokolac zadužiće se emisijom obveznica za pet i po miliona maraka, koje namjerava da uloži u reprogramiranje postojećih kredita i izgradnju sportskih terena.

U javnom pozivu koji je objavljen na Banjalučkoj berzi navedeno je da se obveznice emituju sa rokom dospijeća od 15 godina, po kamatnoj stopi od 4,5 odsto na godišnjem nivou.

- Prvom emisijom obveznica, javnom ponudom na Banjalučkoj berzi emituje se 55.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije pet i po miliona maraka - navedeno je u javnom pozivu.

Ističu da se emisija vrši bez korišćenja prava preče kupovine, a cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice biće formirana na berzi, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 100 KM.

- Standard povećanja cijene je 0,01 KM, a početak upisa i uplate obveznica je 11. februar i trajaće deset dana. Emisija se smatra uspješnom ako, u roku od deset dana, predviđenom za upis i uplatu, bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto ponuđenih obveznica - navedeno je u javnom pozivu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ističe za “Glas Srpske” da očekuje da će ova prva emisija obveznica na Banjalučkoj berzi biti uspješna, te da će biti mnogo zainteresovanih kupaca.

- Ispunili smo sve uslove i dobili neophodne saglasnosti Ministarstva finansija RS i Komisije za hartije od vrijednosti, tako da očekujem da će sve proteći kako treba u planiranom roku. Prvenstveno se zadužujemo kako bismo vratili ranije podignute kredite, za koje plaćamo visoke kamate, a kojima su uglavnom finansirani infrastrukturni projekti, za šta nam je potrebno oko četiri miliona maraka - rekao je Bjelica.

Dodao je da bi refinansiranjem starih dugova opština imala samo jedno zaduženje, po nižoj kamatnoj stopi.

- Osim kredita, imamo i oko 800.000 KM prenesenih obaveza iz ranijih godina, pa bismo novcem od prodaje obveznica riješili i taj problem. Preostali iznos uložili bismo dijelom i u sportske terene, s obzirom na to da smo u julu ove godine domaćin Malih olimpijskih igara - kazao je Bjelica.

Dodao je da je riječ o manifestaciji na kojoj će učestvovati mladi sportisti iz 40 opština iz Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore.

Uplata

U javnom pozivu navedeno je da će se upis obveznica vršiti na Banjalučkoj berzi posredstvom ovlašćenih berzanskih posrednika na tržištu hartija od vrijednosti RS.

- Uplate za kupovinu obveznica investitori vrše na račun ovlašćenog berzanskog posrednika, posredstvom kojeg izdaju nalog za kupovinu obveznica, a on zatim transferiše iznos novca koji odgovara broju upisanih obveznica pomnoženih sa cijenom realizacije na privremeni namjenski račun za deponovanje uplata - navedeno je u pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana