Opština Gradiška i Zavičajni muzej spasavaju Gradsku vijećnicu

Milan Vujić
Opština Gradiška i Zavičajni muzej spasavaju Gradsku vijećnicu

Gradiška - Gradska vijećnica u Gradišci, jedan od simbola ove opštine, godinama je prepuštena zubu vremena, koji je njenu unutrašnjost do te mjere nagrizao da joj je neophodna hitna sanacija.

Ovaj objekat, posebne arhitektonske i kulturološke vrijednosti, građen je u periodu od 1880. do 1900. godine, a njegova ljepota i danas privlači pažnju mnogih.

Vijećnica ne ostavlja ravnodušnim ni brojne putnike koji se na proputovanju kroz Gradišku već sa mosta mogu diviti ovom svjedoku prošlosti. Uprkos tome što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2014. godine Vijećnicu proglasila nacionalnim spomenikom, do sada na njenoj zaštiti i sanaciji nije urađeno gotovo ništa.

Ipak, Vijećnici se smiješe bolji dani, jer lokalna vlast u saradnji sa Zavičajnim muzejom Gradiška ulaže napore da bi obezbijedili dovoljno novca za unutrašnju adaptaciju ove zgrade.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da je ova opština od 2008. do 2010. godine, uz smjernice Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Vijećnicu adaptirala izvana i izradila projektnu dokumentaciju unutrašnjeg uređenja.

- Na osnovu tog projekta utvrđeno je da je za unutrašnje radove neophodno više od 750.000 KM, koje opština trenutno nije u mogućnosti da obezbijedi u kompletnom iznosu, te nam je neophodna podrška, odnosno sufinansiranje iz drugih izvora, da bismo adaptirali objekat - naglašava Adžić.

On dodaje da je plan opštinske vlasti da kroz razne projekte obezbijedi novac za adaptaciju, te tu smjesti institucije kao što su Narodna biblioteka, likovna galerija, Zavičajni muzej i prostorije Radio Gradiške.

- Od 2012. godine ništa nije urađeno u vezi sa tim objektom. Sa nivoa BiH odobreno je oko 40.000 maraka granta i taj novac i dalje stoji na svojoj poziciji - rekao je Adžić.

Arheolog i v.d. direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović je istakao da je ova ustanova u kontaktu sa većim brojem domaćih i inostranih partnera, koji bi mogli pomoći obnovu Vijećnice.

- Obratili smo im se putem pisma namjere ili smo aplicirali na poziv. Nadamo se da ćemo u toku ove godine krenuti sa unutrašnjom sanacijom objekta, a da će ta realizacija teći po fazama u skladu sa pristizanjem sredstava - naglasio je Vujinović.

On je istakao da je Vijećnica zajedno sa susjednom zgradom hotela "Kajzer" proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

- Stavljanje tog kompleksa pod zaštitu je otvorilo mogućnosti da se putem domaćih i inostranih projekata pronađu donacije koje će pomoći pri unutrašnjoj adaptaciji objekata - rekao je Vujinović i istakao da je odnos Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prema Vijećnici u Gradišci nedopustiv.

Vujinović je napomenuo da su slični objekti u Novom Gradu i Brčkom već obnovljeni, dok je Vijećnica u Gradišci prepuštena zubu vremena.

Davidova zvijezda

Bojan Vujinović je istakao da je Vijećnica najstariji objekat u Gradišci i svjedoči o austrougarskom periodu, te kao takva predstavlja važan činilac lokalnog identiteta, s ciljem promovisanja regionalne istorije, tradicije, kulture i drugih specifičnosti lokalne zajednice.

- Građena je u takozvanom pseudomavarskom stilu, pod jevrejskim uticajem, što objašnjava prisustvo Davidove zvijezde, ali i drugih jevrejskih ornamenata, koji se nalaze na Gradskoj vijećnici - pojašnjava Vujinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana