Opština Gradiška: Zadaci nisu ispunjeni ni za dvije godine

Vedrana Kulaga
Opština Gradiška: Zadaci nisu ispunjeni ni za dvije godine

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS ponovo je dala negativno mišljenje opštini Gradiška, jer vlast nije sprovela preporuke koje su im date prije dvije godine, a uglavnom su se odnosile na propuste u javnim nabavkama i upravljanje budžetskim novcem.

Opštinska administracija je za finansijsko poslovanje i usklađenost sa propisima u 2012. godini dobila negativno mišljenje u oba segmenta. Revizori su im zbog toga dali spisak sa devet preporuka kako bi  poboljšali stanje. Da domaći zadatak nije urađen, konstatovano je u novom izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Nakon što su revizori ponovo prečešljali stanje, ocjena je da vlast nije u potpunosti sprovela četiri preporuke, isti broj je sproveden samo djelimično, a jedna preporuka je ostala mrtvo slovo na papiru. Revizori su u novom izvještaju naveli da su im iz opštine Gradiška tek u martu prošle godine dostavili plan za realizaciju preporuka, iako su za to imali rok od 60 dana od dostavljanja izvještaja koji je objavljen u decembru 2013. godine.

- Opština nije sačinila plan nabavki za budžetsku 2014. godinu. Poslije pregleda dokumentacije koja je uzeta u uzorak konstatovano je da nije planirana nabavka koja se odnosi na sanaciju tribine stadiona vrijedna 6.998 i postavljanje sistema za navodnjavanje glavnog terena u iznosu od 20.155 KM. Preporučujemo načelniku da budu preduzete sve potrebne mjere s ciljem sprovođenja preporuka - naveli su revizori.

Rukovodstvo opštine je uspjelo da sprovede u djelo preporuke koje su se odnosile na pripremu budžeta u skladu sa zakonima RS, dok su djelimično ispunjene one u vezi sa zapošljavanjem i popunjavanjem mjesta internog revizora.

- Pravilnik o internim kontrolama nije ažuriran, tako da dio preporuke koji se odnosio na njegovo ažuriranje i dosljedno sprovođenje nije sproveden. I dalje su nedovoljne kontrolne aktivnosti u vezi sa usklađenošću procedura zapošljavanja sa Zakonom o radu i nedovoljne kontrole vezane za računovodstveno priznavanje, vrednovanje i prezentaciju nefinansijske imovine - navedeno je u novom izvještaju revizije.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović ocijenio je da su napravljeni značajni pomaci i da će četiri djelimično sprovedene preporuke biti uskoro u potpunosti realizovane. Naglasio je da se ne može u potpunosti saglasiti sa revizorima u vezi sa nabavkama i dijelom u vezi sa navodnjavanjem.

- To je bio grant Fudbalskog saveza BiH. Mi smo samo potpisnici, odnosno obavezali smo se da ćemo primiti ta sredstva, a savez je sproveo nabavku - kazao je Latinović.

Date preporuke

* Unaprijediti sistem internih kontrola

* Budžet planirati u skladu sa zakonom

* Usvojiti program korišćenja sredstava na osnovu naknada iz Zakona o rudarstvu

* Pravovremeno evidentirati izdatke za nefinansijsku imovinu

* Evidentirati poslovne promjene na pravi način

* Poštivati Zakon o javnim nabavkama BiH

* Eliminisati greške kod izrade finansijskih izvještaja

* Objediniti sve informacije

* Izvršiti korekciju stanja vanbilansne evidencije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana