Општина Градишка: Задаци нису испуњени ни за двије године

Ведрана Кулага
Општина Градишка: Задаци нису испуњени ни за двије године

Бањалука - Главна служба за ревизију јавног сектора РС поново је дала негативно мишљење општини Градишка, јер власт није спровела препоруке које су им дате прије двије године, а углавном су се односиле на пропусте у јавним набавкама и управљање буџетским новцем.

Општинска администрација је за финансијско пословање и усклађеност са прописима у 2012. години добила негативно мишљење у оба сегмента. Ревизори су им због тога дали списак са девет препорука како би  побољшали стање. Да домаћи задатак није урађен, констатовано је у новом извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС. Након што су ревизори поново пречешљали стање, оцјена је да власт није у потпуности спровела четири препоруке, исти број је спроведен само дјелимично, а једна препорука је остала мртво слово на папиру. Ревизори су у новом извјештају навели да су им из општине Градишка тек у марту прошле године доставили план за реализацију препорука, иако су за то имали рок од 60 дана од достављања извјештаја који је објављен у децембру 2013. године.

- Општина није сачинила план набавки за буџетску 2014. годину. Послије прегледа документације која је узета у узорак констатовано је да није планирана набавка која се односи на санацију трибине стадиона вриједна 6.998 и постављање система за наводњавање главног терена у износу од 20.155 КМ. Препоручујемо начелнику да буду предузете све потребне мјере с циљем спровођења препорука - навели су ревизори.

Руководство општине је успјело да спроведе у дјело препоруке које су се односиле на припрему буџета у складу са законима РС, док су дјелимично испуњене оне у вези са запошљавањем и попуњавањем мјеста интерног ревизора.

- Правилник о интерним контролама није ажуриран, тако да дио препоруке који се односио на његово ажурирање и досљедно спровођење није спроведен. И даље су недовољне контролне активности у вези са усклађеношћу процедура запошљавања са Законом о раду и недовољне контроле везане за рачуноводствено признавање, вредновање и презентацију нефинансијске имовине - наведено је у новом извјештају ревизије.

Начелник Градишке Зоран Латиновић оцијенио је да су направљени значајни помаци и да ће четири дјелимично спроведене препоруке бити ускоро у потпуности реализоване. Нагласио је да се не може у потпуности сагласити са ревизорима у вези са набавкама и дијелом у вези са наводњавањем.

- То је био грант Фудбалског савеза БиХ. Ми смо само потписници, односно обавезали смо се да ћемо примити та средства, а савез је спровео набавку - казао је Латиновић.

Дате препоруке

* Унаприједити систем интерних контрола

* Буџет планирати у складу са законом

* Усвојити програм коришћења средстава на основу накнада из Закона о рударству

* Правовремено евидентирати издатке за нефинансијску имовину

* Евидентирати пословне промјене на прави начин

* Поштивати Закон о јавним набавкама БиХ

* Елиминисати грешке код израде финансијских извјештаја

* Објединити све информације

* Извршити корекцију стања ванбилансне евиденције

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана