Opština Drvar pred finansijskim kolapsom

RTRS
Opština Drvar pred finansijskim kolapsom

Drvar - Opština Drvar nalazi se pred kolapsom! Zbog duga prema Federalnoj Poreskoj upravi, koji je sa kamatama veći od 700 hiljada maraka, račun opštine je blokiran. Plate radnicima opštine, ali i preduzeća i ustanova koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, kasne već nekoliko mjeseci.

Radnici jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u BiH, Titove pećine, već tri mjeseca su bez plate. Jedna od zaposlenih u Spomen-kompleksu 25. maj, Miroslava Galić, ističe da je stanje u ovoj instituciji iz dana u dan sve teže.

“Ne želim da kažem da se navikavamo na tako težak period i ne znam stvarno dokle će trajati. Sada kad trebamo svi plaćati račune, kredite i ostalo, ja stvarno više ne znam na koji način”, rekla je Galićeva.

A nade je sve manje, jer Titova pećina koju godišnje posjeti 10 hiljada turista, zbog odrona koji je djelimično uništio barake na njenom ulazu, već danima nije bezbjedna i zatvorena je za turiste. Pošto se, pored opštinskih sredstava, radnici Spomen-kompleksa finaniraju od prodaje ulaznica, ovo je dodatni problem. Novca za sanaciju Titove Pećine opština Drvar - nema.

“Šteta je otprilike oko 15 hiljada maraka. Slali smo zahtjeve i kantonu i na ministarstva ali nismo dobili odgovor”, istakla je Suzana Jović v.d. direktora JU Centar za kulturu i sport Drvar.

Platu od kraja prošle godine nisu dobila ni 24 radnika lokalnog komunalnog preduzeća. Drvarski Komunalac Poreskoj upravi duguje 828 hiljada maraka sa kamatama. Zbog nedostatka sredstava upitna je nabavka hlora, bez kojeg će ispravnost vode u gradu biti dovedena u pitanje. Nenaplaćena potraživanja i dugovi korisnika njihovih usluga dostigli su cifru od 500 hiljada maraka,.

“Početkom ove godine smo napisali 407 tužbi. Bili smo prinuđeni da krenemo sa isključenjima. Počeli smo prvo od pravnih lica. Nešto je urodilo plodom, neki su još uvijek isključeni, a od sutra krećemo i sa isključenjima fizičkih lica. Jednostavno smo prinuđeni tako da radimo”, istakao je Mirko Tomić JP Komunalac.

Lokalna uprava nije u stanju da se finansira iz sopstvenih sredstava, a najveći problem je nedostatak sufinansiranja sa viših nivoa vlasti, u ovom slučaju kantonalnih i federalnih. Načelnica opštine Dušica Runić ističe da je Drvar, zbog čekanja na saglasnost Vlade Livanjskog kantona, uskraćena i za neke direktne prihode, kao što je prihod od naplate komunalne naknade.

“Mi ostajemo uglavnom bez odgovora na zahtjeve koje upućujemo ka Kantonu i mislim da u zadnje vrijeme ne podnosimo toliko zahtjeva jer već unaprijed znamo odgovor. Znamo da taj zahtjev neće biti pozitivno realizovan”, navela je Runićeva.

Kako kažu u Drvaru, u rješavanju nagomilanih problema prepušteni su sami sebi. Jedinu nadu vide u pomoći Predsjedništva BiH, ali i Republike Srpske i Srbije, koja će u ovoj opštini uskoro otvoriti konzularku kancelariju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana