Опозив начелника Котор Вароша на вересију

Д. Керезовић, В. Кулага
Опозив начелника Котор Вароша на вересију

Котор Варош - Скупштина општине Котор Варош усвојила је јуче измјене и допуне одлуке о покретању опозива начелника општине Далибора Вучановића, којом је дефинисано да ће трошкови референдума бити покривени смањењем одборничког додатка, а не, како је то раније било тражено, из буџетске резерве.

На ванредној сједници парламента је донесен закључак да 25.000 марака, колико ће коштати опозив, буде планирано ребалансом овогодишњег буџета и то умањењем ставке за одборнички додатак, који износи 430 КМ.

Скупштина је обавезала општинско Одјељење за финансије да "Поштама РС" уплати аванс за слање бирачког материјала за гласаче у иностранству у износу 7.062 КМ, јер ни за то није био обезбијеђен новац у буџету.

Иницијативу за опозив Вучановића покренули су СДС, ПДП и СДА, који су у првобитној одлуци о спровођењу опозива изричито навели да трошкови тог процеса буду финансирани из буџетске резерве. На тој ставци, међутим, нема новца, јер је крај године, а општинска управа је имала и велике ванредне трошкове током катастрофалних поплава.

Занимљиво је да су одборници јуче одлучили да новац обезбиједе ребалансом буџета, иако су управо они недавно скинули ребаланс буџета са предложеног дневног реда. Још није познато ни када ће ребаланс буџета бити усвојен, а референдум на којем ће се грађани изјаснити о приједлогу за опозив је заказан за недјељу.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Раденко Чупић изјавио је да ће трошкови опозива начелника бити плаћени од одборничких накнада након ребаланса буџета, јер се није смјело десити да начелник без одлуке Скупштине троши новац са те ставке. На питање када ће бити усвојен ребаланс буџета, он је рекао да је он припремљен и да вјерује да ће бити усвојен идуће седмице.

- Скупштина одлучује о свему у вези са буџетом. Тако може да донесе одлуку о ребалансу и о реалокацији средстава - рекао је Чупић.

Одборник СНСД-а Гојко Вученовић рекао је да је опозив по много чему споран.

- Ко ће сносити одговорност за утрошена средства ако Централна изборна комисија БиХ поништи одлуку о опозиву начелника - упитао је Вученовић.

Вучановић је рекао да одлука Скупштине општине показује да је био у праву када је тврдио да не може исплатити новац за опозив и поштарину са других ставки буџета и да је нова већина безглаво кренула у цијели процес.

- Иницијатори опозива желе да на силу уђу у власт и доносе одлуке које нису у складу са законом. Сада су то и сами признали. Потврду тога добиће и од народа на референдуму у недјељу - рекао је Вучановић.

У случају да Вучановић буде опозван, биће организовани пријевремени избори.

Бирачи

На референдуму ће моћи да се изјасне 21.473 бирача на 34 бирачка мјеста. Достава гласачког материјала почела је јуче за 1.070 бирача у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана