Омиљено мјесто младих

Б. Гајевић
Омиљено мјесто младих

СОКОЛAЦ - Свој градски парк Соколац је добио прије три деценије, у вријеме када је на челу општине био Јован Беатовић. Aгилни предсједник је за само три године, колико је био на тој функцији, осим хотела, изграђеног у рекордном року, фудбалског стадиона и још много тога, оставио иза себе и Парк народних хероја, како је тада названа ова зелена оаза. Сокочани су тако добили кутак за одмор, опуштање и пријатне шетње, који заузима централно мјесто на разгледницама малог града.

Назив му је дат с разлогом: у парку су постављене бисте десеторице народних хероја из Другог свјетског рата: Славише Вајнера Чиче, Павла Горанина Илије, Пере Косорића, Грује Новаковића, Данила Ђокића, Михајла Бјелаковића, Марка Ећимовића, Миланка Витомира, Милана Шарца и Јове Јанковића.

Саставни дио парка је и споменик и спомен-костурница из Другог свјетског рата, као свједочанство о једном времену и слободарском духу народа Романије. Кроз парк свакодневно пролази на стотине соколачких основаца и средњошколаца. То је омиљено мјесто окупљања младих Сокочана у вечерњим часовима.

- Одржавање парка повјерено је Јавном предузећу "Романијски божур". У оквиру заједничке комуналне потрошње, из буџета се издвајају и средства за одржавање парка. Сваког прољећа организују се и акције чишћења града, а посебно Парка бораца Романије, у које се укључују и соколачки основци и средњошколци - рекао је  начелник општине Драган Цвијетић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана