Olujom u boci dočarali nauku

Anita Janković-Rečević
Olujom u boci dočarali nauku

Banjaluka - Na sam pomen riječi “nauka” većina u glavi zamišlja komplikovane procedure čija rješenja imaju samo najinteligentniji, a da fizika, hemija i biologija nisu bauk uvjerili su se juče i mladi i stari koji su posjetili Festival nauke u Banjaluci.

Neformalna tema ovogodišnjeg festivala bila je “Izazovi u proizvodnji hrane” a stereotipe o nauci i naučnicima rušilo je 27 izlagača, mahom inovatora, studenata i srednjoškolaca iz RS koji su posjetiocima na zanimljiv način dočarali naučna dostignuća.

Brojni posjetioci, naročito mališani čija su pitanja ispunila Dom omladine, imali su priliku da posmatraju razne eksperimente poput nastanka oluje u boci, ali i stvaranja slonovske paste za zube koja je najpoznatiji hemijski eksperiment na svijetu. 

Znatiželjni su se mogli okušati i u upravljanju dronom, slaganju Rubikove kocke, ali i u radionicama na kojim je prikazano kako se pravi hljeb i kako reaguje kvasac. Izlagači sa Instituta za generičke resurse Univerziteta u Banjaluci su pokazali kako određuju kada je voće zrelo i spremno za branje, ali i koliko sadrži vitamina, šećera i drugih materija. 

Da nauku što bolje približe javnosti posebno su se potrudili izlagači Prirodno-matemaričkog fakulteta u Banjaluci, Odsjek za biologiju, na čijem je štandu vladala najveća gužva.

- Djeca se utrkuju da vide kornjače, rakove i guštere koje smo izložili, ali i da dodirnu sramežljivu mimozu. Pokazali smo im da se biljke kreću prema izvoru svjetlosti, rastu u mraku, na dnevnoj svjetlosti i u kontrolisanim uslovima - rekla je profesorica na ovom fakultetu Tanja Maksimović.

Imali su šta da vide i oni malo stariji, a za to su se pobrinuli đaci Gimnazije iz Mrkonjić Grada koji su izradili aplikaciju koja prikazuje kako izgledaju molekuli i atomi u prostoru. Izradili su i prikaz atoma u 2D i 3D formatu, a sve kako bi se hemija lakše razumjela.

Inovator Aleksandar Pajkanović predstavio je patent svog tima “Nanoluka”, a radi se o skupu analognih kola koji služe za poboljšanje vizualizacije osnovnih principa analogne elektronike.

- Analogna elektronika nije zastarjela i kontra digitalnoj tehnologiji - rekao je Pajkanović.

Četvorogodišnja Dunja Petričević iz vrtića “Zvjezdica” bila je veoma uzbuđena zbog posjete sajmu, a najveći utisak na nju ostavio je prikaz vađenja krvi. Pun utisaka bio je i šestogodišnji Luka Lovrenčić, koji je istakao da mu je ovo najzanimljiviji dan.

Globalni izazov

Ministar nauke i tehnologije RS Alen Šeranić istakao je da je festival, koji se održava po osmi put, posvećen prije svega najmlađima kako bi na zanimljiv način shvatili šta je nauka. Dodao je da proizvodnja hrane predstavlja globalni izazov, te da RS ima veliki potencijal u njenoj proizvodnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana