Олујом у боци дочарали науку

Анита Јанковић-Речевић
Олујом у боци дочарали науку

Бањалука - На сам помен ријечи “наука” већина у глави замишља компликоване процедуре чија рјешења имају само најинтелигентнији, а да физика, хемија и биологија нису баук увјерили су се јуче и млади и стари који су посјетили Фестивал науке у Бањалуци.

Неформална тема овогодишњег фестивала била је “Изазови у производњи хране” а стереотипе о науци и научницима рушило је 27 излагача, махом иноватора, студената и средњошколаца из РС који су посјетиоцима на занимљив начин дочарали научна достигнућа.

Бројни посјетиоци, нарочито малишани чија су питања испунила Дом омладине, имали су прилику да посматрају разне експерименте попут настанка олује у боци, али и стварања слоновске пасте за зубе која је најпознатији хемијски експеримент на свијету. 

Знатижељни су се могли окушати и у управљању дроном, слагању Рубикове коцке, али и у радионицама на којим је приказано како се прави хљеб и како реагује квасац. Излагачи са Института за генеричке ресурсе Универзитета у Бањалуци су показали како одређују када је воће зрело и спремно за брање, али и колико садржи витамина, шећера и других материја. 

Да науку што боље приближе јавности посебно су се потрудили излагачи Природно-матемаричког факултета у Бањалуци, Одсјек за биологију, на чијем је штанду владала највећа гужва.

- Дјеца се утркују да виде корњаче, ракове и гуштере које смо изложили, али и да додирну срамежљиву мимозу. Показали смо им да се биљке крећу према извору свјетлости, расту у мраку, на дневној свјетлости и у контролисаним условима - рекла је професорица на овом факултету Тања Максимовић.

Имали су шта да виде и они мало старији, а за то су се побринули ђаци Гимназије из Мркоњић Града који су израдили апликацију која приказује како изгледају молекули и атоми у простору. Израдили су и приказ атома у 2Д и 3Д формату, а све како би се хемија лакше разумјела.

Иноватор Александар Пајкановић представио је патент свог тима “Нанолука”, а ради се о скупу аналогних кола који служе за побољшање визуализације основних принципа аналогне електронике.

- Аналогна електроника није застарјела и контра дигиталној технологији - рекао је Пајкановић.

Четворогодишња Дуња Петричевић из вртића “Звјездица” била је веома узбуђена због посјете сајму, а највећи утисак на њу оставио је приказ вађења крви. Пун утисака био је и шестогодишњи Лука Ловренчић, који је истакао да му је ово најзанимљивији дан.

Глобални изазов

Министар науке и технологије РС Ален Шеранић истакао је да је фестивал, који се одржава по осми пут, посвећен прије свега најмлађима како би на занимљив начин схватили шта је наука. Додао је да производња хране представља глобални изазов, те да РС има велики потенцијал у њеној производњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана