Ogorčene porodice srpskih žrtava

Kristina Ćirković
Ogorčene porodice srpskih žrtava

SREBRENICA - Porodice i rodbina ubijenih mještana Brežana odali su juče poštu svojim najmilijim i upozorili Tužilaštvo i Sud BiH da za 32 svirepo ubijena srpska civila u tom srebreničkom selu još niko nije odgovarao.

- Nemam čemu da se nadam niti koga da očekujem, jer sam 30. juna 1992. godine ostala bez oba sina Miroslava i Dragoslava, kao i supruga Milisava, koje su naše komšije masakrirale i zapalile - rekla je Mileva Rankić izrazivši ogorčenje što za taj zločin još niko nije odgovarao.

Zbog nepravde prema srpskim žrtvama ogorčena je i Rada Milošević koja je rekla da je tog dana na kućnom pragu, ubijen njen djed Drago, koji je imao 88 godina.

- Ubili su sve civile, koji nisu mogli pobjeći. Prije 18 godina stradao je i četrnaestogodišnji dječak Ljubomir Josipović, te starica Dostana i njena gluvonijema kćerka Krstina - rekla je Miloševićeva.

Da je zbog nekažnjenih zločinaca danas teško bilo šta reći o stradanju u Brežanima istakao je sekretar Boračke organizacije Miloš Milovanović.

- Postoje živi svjedoci stravičnog masakra mještana u ovom srpskom selu, ali i velike nepravde jer još niko nije odgovarao za organizovanje etničkog čišćenja. Niko nije odgovarao za svirepa ubistva ljudi, koji su vijekovima živjeli na ovim prostorima - istakao je Milovanović dodajući da preživjeli nikada neće prestati da traže pravdu za srpske žrtve u Brežanima i drugim srpskim selima oko Srebrenice.

Parastosu i polaganju cvijeća kod spomen-obilježja, koje su u znak sjećanja na nevino stradale Srbe izgradili mještani ovog sela, prisustvovalo je više od stotinu ljudi.

Muslimani palili kuće

U Brežane su na jučerašnji dan prije 18 godina oko pet časova ujutru upale jake muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela, te počinile stravičan zločin i popalile svih 60 srpskih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana