Одзвонило пјевању на црно

Данијела Стоканић
Одзвонило пјевању на црно

Бањалука - Републичка инспекција је у сарадњи са Удружењем естрадних радника и естрадних умјетника РС кренула у лов на музичаре који без уговора са организаторима наступају у клубовима, кафићима, ресторанима и другим јавним мјестима.

Да музичари и те како крше закон радећи на црно, показале су протеклог викенда у Бањалуци контроле инспектора, који ни у једном угоститељском објекту у који су крочили нису затекли музичара који је имао уговор са власником локала или организатором тог наступа.

Портпаролка Инспектората РС Душанка Макивић истакла је да ти музичари, осим што нису имали уговор, нису ни били регистровани код Удружења естрадних радника и естрадних умјетника. Како би се стало у крај раду на црно, додала је она, надлежне инспекције наставиће са контролама и у другим локалним заједницама у РС.

- Крајњи циљ инспекције није кажњавање, него легалан рад и поштовање права естрадних радника, али и организатора. Без адекватног уговора ниједна од страна нема могућност остваривања било каквих права у случајевима да не буде испоштован усмени договор - казала је Макивићева.

Додала је да се казне за кршење Закона о естрадној дјелатности, који је на снази од 2004. године, крећу од 300 до 9.000 марака, а плаћају их организатори.

Она је подсјетила да се, у складу са овим законом, естрадном дјелатношћу и јавним извођењем естрадних програма могу бавити лица којима је својство естрадног радника и умјетника признато од Удружења.

- Естрадни радници и умјетници свој ангажман са организатором извођења програма по закону морају регулисати уговором који јасно дефинише права и обавезе уговорних страна - истакла је Макивићева.

Генерални секретар Удружења естрадних радника и естрадних умјетника РС Рајко Леканић истакао је да су годинама указивали на неправилности, а неспровођење закона, како каже, угрозило је рад Удружења.

- Кад се сви морају придржавати закона, зашто то не би радили и естрадни радници - категоричан је Леканић.

Додао је да Удружење има између 500 и 600 чланова, што је, како додаје, три путе мање него што би требало да има.

Према његовим ријечима, у страху од казне поједини музичари су већ почели да се распитују о чланству и начину рада. 

- Чланарина је симболична, а наша чланска картица је призната у цијелом свијету, тако да чланови могу радити било гдје - истакао је Леканић.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у РС Жељко Татић каже да није у реду да због музичара, с којима није могуће склопити уговор, испаштају угоститељи.

- Удружење естрадних радника и естрадних умјетника РС свим власницима локала треба да достави спискове оних који су чланови и са којима је могуће склопити уговор - рекао је Татић.

Пјевачица у једном бањалучком бенду каже да она и њене колеге нису чланови Удружења, али да ће се морати учланити.

- Надам се да ће нам Удружење помоћи и понекад обезбиједити свирку, јер би оно, у једну руку, требало да буде наш менаџер - казала је она.

Потрошачи

Душанка Макивић каже да не треба занемарити ни чињеницу да је са аспекта заштите права потрошача уговор о ангажману између организатора и извођача кључни фактор.

- У случајевима отказивања најављених наступа, за које потрошачи купе карту или плате улаз, на основу уговора недвосмислено ће се знати чија обавеза је да врати новац грађанима - казала је Макивићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана