Одржано вече фолклора у Дугом Пољу код Модриче

Срна
Одржано вече фолклора у Дугом Пољу код Модриче

Модрича - У Дугом Пољу код Модриче одржано је вече фолклора на којем су наступила културно-умјетничка друштва са подручја општине Модрича и Вуковарско-сремске жупаније у Хрватској.

Пред око 300 посјетилаца различитим кореографијама представила су се кулутрно-умјетничка друштва "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља, које је синоћ било домаћин манифестације, "Младост" из Кричевљана код Модриче, те "Васо Ђурђевић" из Бршадина и "Ђоко Патковић" из Боботе са подручја Вуковарско-сремске жупаније.


Кореограф КУД-а "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља Стојанка Зелинац рекла је да се ова манифестација одржава једном годишње, те да је ово прилика да се узврати гостопримство КУД-овима из Модриче, сусједних општина, Хрватске и Србије са којима су успостављене пријатељске везе.

Потпредсједник КУД-а "Ђоко Патковић" из Боботе Станислав Микеревић рекао је да ово друштво, његујући народне обичаје, игру и пјесму, чува од заборава културу српског народа у Хрватској.

Предсједник КУД-а "Васо Ђурђевић" из Бршадина Душица Рудеж сматра веома важним да се сачувају народни обичаји.

Гости из Хрватске су сагласни да учешћем на бројним међународним фестивалима и Европским смотрама за дијспору друштва потврђују индентитет народа и простора на коме живи српски народ.

Манифестацији у Дугом Пољу, која је одржана на недавно обновљеној позорници Друштвеног дома, присуствовало је више од 300 посјетилаца.

Пресједник Мјесне заједнице Дуго Поље Радован Милинковић указао је на дугу традицију чувања културне баштине овог села са око 2.000 становника.

Он је рекао Срни да је Културно-умјетничко друштво "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља добило име по истакнутом борцу који је погинуо у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана