Održano dobrotvorno veče za pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji

Srna

Banjaluka - U Banjaluci je večeras u okviru akcije "Kad bi hljeba bilo više" održano dobrotvorno veče "Saborno za Kosovo i Metohiju" s ciljem prikupljanja pomoći za narodne kuhinje u južnoj srpskoj pokrajini.

Organizator akcije je Srbsko sabranje "Baštionik" iz Banjaluke, a predsjednik ove organizacije Predrag Adamović rekao je da se večerašnjim koncertom, na kojem je nastupala mladost, želi poslati slika obnovljenog Kosova.

"Tu žive Srbi u veoma teškim uslovima, jer ne mogu da rade i obrađuju svoje zemljište i treba da im pomognemo", rekao je Adamović novinarima.

On je naveo da je s tim ciljem pokrenuta akcija "Kad bi hljeba bilo više", a uz pomoć kompanije "M:tel" otvoren je i humanitarni broj 1412 čijim pozivanjem zainteresovani do kraja januara mogu donirati jednu KM.

"Od 2007. godine, kada je do nas stigla imformacija da na Kosovu i Metohiji ima gladnih Srba i kada smo organizovali dva konvoja sa više od stotinu tona brašna i hrane, nije prošla godina, a da nismo u nekom od gradova Srpske organizovali akciju za prikupljanje pomoći za Kosovo i Metohiju", rekao je Adamović.

Svetlana Stević, koja vodi narodne kuhinje u okviru Eparhije raško-prizrenske, rekla je postoji šest narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji.

"Prva kuhinja otvorena je 2001. godine i, nažalost, sve je veći broj ljudi koji dolaze da potraže parče hleba i kuvanu hranu. Tako da je i naša obaveza sve veća da to obezbedimo", kaže Stevićeva.

Ona je istakla značaj ove akcije koja se organizuje u Republici Srpskoj da bi se pomogao ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

"Prostor Kosova i Metohije je pun problema i teško se u njemu živi. Međutim, navikli smo na to i teško je i pričati da živimo tako da i legnemo i ustanemo sa pitanjem da li ćemo dočekati novo jutro i veče", rekla je Stevićeva.

Uprkos tome, dodala je ona, srpski narod je tu gdje je i bori se. "Međutim, i to bi bilo uzalud da nije pomoći sa strane. Zato je ova akcija i značajna, da se pomogne koliko može u nabavci namirnicama koje mi ne možemo da proizvedemo, kao što su ulje, brašno, začini, konzervirano povrće i druge potrepštine", rekla je Stevićeva.

Osim pozivanja humanitarnog broja 1412, građani akciju mogu pomoći i uplatom sredstava na žiro-račun Srbskog sabranja "Baštionik" Banjaluka 567 2412 7000 32208, sa svrhom uplate: pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, te novčanom uplatom u sjedištu "Baštionika" u Jevrejskoj ulici u Banjaluci.

Dobrotvornoj večeri prisustvovalo je sveštenstvo eparhija raško-prizrenske i banjalučke, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović, generalni kozul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i drugi predstavnici javnog i kulturog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana