Održano Veče Gostovića

Održano Veče Gostovića 17.09.2017 10:46 | Srna

Modriča - U Modriči je održano "Veče Gostovića", kulturna manifestacija koju je organizovalo Zavičajno udruženje Srba protjeranih sa prostora Gostovića kod Zavidovića u Federaciji BiH /FBiH/.

Trećoj po redu manifestaciji, održanoj sinoć u izbjegličnom naselju Modriča Pet, prisustvovalo je nekoliko stotina Gostovićana, predstavnici lokalne uprave Modriča, sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Modriči Pet i Zavidovićima, i brojni gosti sa prostora ove i susjednih opština.


Predsjednik Zavičajnog udruženja "Gostovićani" Radenko Lazić rekao je da manifestacija evocira uspomene na rodni kraj, njeguje kulturnu baštinu i prilika je za druženje sa susjedima i stanovicima Modriče u kojoj se, nakon progona prije 25 godina, nastanilo oko 500 domaćinstava gostovićkih Srba.

"Udruženje je ove godine najveći broj aktivnosti organizovalo u Gostovićima", rekao je Lazić Srni i podsjetio da je najznačajnije postavljanje spomen-ploče za 64 srpska vojnika i civila koje su izmasakrirali mudžahedini prije 22 godine u zloglasnom kampu "Gostovići".

On je podsjetio da je iz Gostovića u decembru 1992. godine protjerano oko 2.700 stanovnika iz 22 srpska sela.

Lazić je najavio pokretanje aktivnosti za obnovu manastira Udrim "Svetog Pantelejmona", izgrađenog u 16. vijeku u Gostoviću, srušenog prije 320 godina, a potpuno devastiranog u toku i nakon okupacije Gostovića u posljednjem ratu u BiH.

"Čekamo blagoslov i odobrenje mitropolita Hrizostoma da, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Zavidovićima i uz podršku Gostovićana, Srba sa prostora Zavidovića, te nevladinih organizacija, kao i predstavnika vlasti iz Republike Srpske i BiH, počnemo radove na obnovi svetinje u čijoj neposrednoj blizini je u posljednjem odbrambenom ratu bio logor odreda žEl mudžahidž", rekao je Lazić.

Protojerej Zoran Živković, koji je službujući sveštenik u Zavidovićima i Žepču, i koji je dao veliki v doprinos u obnovi manastira Sveta Trojica u Vozući, rekao je da se raduje obnovi manastira Udrim.

"Manastir Udrim je na privremenoj listi spomenika kulture u BiH. Nadamo se i tražimo da da se ovaj Manastir stavi na Stalnu listu spomenika kulture u BiH kako bi u obnovi učestvovao Zavod za zaštitu objekata kulture i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika u BiH, te druge nadležne državne i entitetske komisije", rekao je Živković.

Načelnik Modriče Mladen Krekić naglasio je da poštuje i cijeni udruženje "Gostovićana" zato što čuva običaje rodnog kraja i što u Modriči sa stanovnicima ove opštine žive u zajedništvu i slozi, gradeći i čuvajući prijateljske veze.

Krekić je obećao podršku Udruženju za realizaciju svih aktivnosti u Modriči i Gostoviću.

Tokom večeri predstavili su se izvođači izvorne pjesme sa prostora Gostovića "Mira i Božica" i "Braća Veselinović", kulturno-umjetnička društva "Modriča" iz Modriče, "Mladost" iz Krčevljana i "Zoran Tomušilović" iz Dugog Polja kod Modriče i "Vučijak" iz Podnovlja kod Doboja.

U okviru manifestacije uručene su zahvalnice za organizacije i pojedince koji podržavaju rad Udruženja, a Gostovićanke su, kao i prethodnih večeri, pripremile raznovrsnu tradicionalnu hranu Srba sa prostora Gostovića.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica