Одржано Вече Гостовића

Срна
Одржано Вече Гостовића

Модрича - У Модричи је одржано "Вече Гостовића", културна манифестација коју је организовало Завичајно удружење Срба протјераних са простора Гостовића код Завидовића у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Трећој по реду манифестацији, одржаној синоћ у избјегличном насељу Модрича Пет, присуствовало је неколико стотина Гостовићана, представници локалне управе Модрича, свештеници Српске православне цркве у Модричи Пет и Завидовићима, и бројни гости са простора ове и сусједних општина.


Предсједник Завичајног удружења "Гостовићани" Раденко Лазић рекао је да манифестација евоцира успомене на родни крај, његује културну баштину и прилика је за дружење са сусједима и становицима Модриче у којој се, након прогона прије 25 година, настанило око 500 домаћинстава гостовићких Срба.

"Удружење је ове године највећи број активности организовало у Гостовићима", рекао је Лазић Срни и подсјетио да је најзначајније постављање спомен-плоче за 64 српска војника и цивила које су измасакрирали муџахедини прије 22 године у злогласном кампу "Гостовићи".

Он је подсјетио да је из Гостовића у децембру 1992. године протјерано око 2.700 становника из 22 српска села.

Лазић је најавио покретање активности за обнову манастира Удрим "Светог Пантелејмона", изграђеног у 16. вијеку у Гостовићу, срушеног прије 320 година, а потпуно девастираног у току и након окупације Гостовића у посљедњем рату у БиХ.

"Чекамо благослов и одобрење митрополита Хризостома да, у сарадњи са Српском православном црквом у Завидовићима и уз подршку Гостовићана, Срба са простора Завидовића, те невладиних организација, као и представника власти из Републике Српске и БиХ, почнемо радове на обнови светиње у чијој непосредној близини је у посљедњем одбрамбеном рату био логор одреда жЕл муџахидж", рекао је Лазић.

Протојереј Зоран Живковић, који је службујући свештеник у Завидовићима и Жепчу, и који је дао велики в допринос у обнови манастира Света Тројица у Возући, рекао је да се радује обнови манастира Удрим.

"Манастир Удрим је на привременој листи споменика културе у БиХ. Надамо се и тражимо да да се овај Манастир стави на Сталну листу споменика културе у БиХ како би у обнови учествовао Завод за заштиту објеката културе и Комисија за заштиту националних споменика у БиХ, те друге надлежне државне и ентитетске комисије", рекао је Живковић.

Начелник Модриче Младен Крекић нагласио је да поштује и цијени удружење "Гостовићана" зато што чува обичаје родног краја и што у Модричи са становницима ове општине живе у заједништву и слози, градећи и чувајући пријатељске везе.

Крекић је обећао подршку Удружењу за реализацију свих активности у Модричи и Гостовићу.

Током вечери представили су се извођачи изворне пјесме са простора Гостовића "Мира и Божица" и "Браћа Веселиновић", културно-умјетничка друштва "Модрича" из Модриче, "Младост" из Крчевљана и "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља код Модриче и "Вучијак" из Подновља код Добоја.

У оквиру манифестације уручене су захвалнице за организације и појединце који подржавају рад Удружења, а Гостовићанке су, као и претходних вечери, припремиле разноврсну традиционалну храну Срба са простора Гостовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана