Одржана друга србачка “Тракторијада”: Спретност тракториста магнет за публику

Дејан Јовичић
Одржана друга србачка “Тракторијада”: Спретност тракториста магнет за публику

Србац - Друга србачка “Тракторијада” окупила је у Повеличу више од стотину тракториста, који су се у недјељу такмичили у двије дисциплине, а најбржи у вожњи приколице у рикверц био је Срђан Гавриловић из Нове Тополе, док су у дисциплини навлачења трактора била три побједника.

Та дисциплина подијељена је у три категорије до 35, 70 и 130 коњских снага, а један од побједника Огњен Школник из Ножичког долази из породице која има вишедеценијску традицију бављења пољопривредом и посједује завидну пољопривредну механизацију.

- На такмичење сам дошао трактором марке “Массеџ Фергусон”, који је однио побједу јер је имао већу масу од осталих и стварао снажнији притисак на подлогу. У мом домаћинству већ три генерације се баве пољопривредом и обрађујемо око 70 хектара земље - рекао је Школник.

Ово необично дружење протекло је у спортско-забавном духу, а такмичари кажу да није довољно имати само нов и снажан трактор већ и вјештину стартовања, а битне су и друге “цаке”, које нису хтели да откривају.

У Српцу постоје манифестације као што су “Бициклијада”, “Моторијада” и “Џипијада”, па су и ратари одлучили да се барем једном годишње окупе уз музику, дружење и бројна такмичења. Најбољим возачима у оба такмичења уручене су симболичне награде, попут уља и мазива, ротационих свјетала и других дијелова за тракторе.

- Србачка “Тракторијада” полако прераста у традицију општине, због чега ће од идуће године ући у званичан календар културних и спортских манифестација и бити снажније подржана у финансијском и организационом смислу из општинског буџета - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић. Он је одао признање групи ентузијаста, организаторима манифестације која је и ове године окупила и одушевила неколико стотина посјетилаца из цијеле бањалучке регије.

- Овај догађај је за нас веома битан јер од пољопривреде живи највећи број Српчана. Зато смо издвојили новац и ове године, али ћемо наредни пут то подићи на још већи ниво - истакао је Драгосављевић.

Публика је била одушевљена и уживала у узбуђењу које су приредили расположени трактористи.

- Одлично се проводим, био сам на “Тракторијади” и прошле године и мислим да је ово пун погодак, с обзиром на то да је ово пољопривредни крај у којем има много људи који веома спретно баратају тракторима - рекао је Михајло Зорић, који је се дјецом посматрао дешавања у Повеличу.

Други пут на србачкој “Тракторијади” је био пољопривредник Зоран Стијаковић из Кочићева, који је стигао трактором марке “Массеџ Фергусон”, који је специјално уредио за ову прилику.

- Ријеч је о старијем трактору који сам саставио од дијелова са најмање четири пољопривредне машине, тако да има вишенамјенску функцију. Имам још три трактора и комбајна у свом домаћинству. Годинама се бавим узгојем ратарских култура и задовољан сам приносима – рекао је Стијаковић.

Планирају да пеку бика

Предсједник Организационог одбора “Тракторијаде” Александар Њежић рекао је да ће већ од идуће године увести одређене новине.

- У плану нам је да обогатимо садржај у такмичарском погледу, а постоје и планови да по узору на неке мјесне заједнице у окружењу испечемо и бика на ражњу - рекао је Њежић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана