Održana Rogoljska žetva 2017

Srna
Održana Rogoljska žetva 2017

Gradiška - U Rogoljima kod Gradiške danas je održana osma po redu Etno-manifestacija "Rogoljska žetva 2017", na kojoj je oko 2.000 posjetilaca imalo priliku da vidi prezentaciju starih običaja kosidbe i vršidbe žita.

"Rogoljskoj žetvi" prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i njegov pomoćnik Boris Pašalić, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i drugi predstavnici lokalne vlasti.

Ministar Mirjanić istakao je da je "Rogoljska žetva" manifestacija koja predstavlja nešto posebno za Lijevče polje i šire i daleko je više od same žetve.

"Ona predstavlja i sve one vrijednosti koje su postojale na ovom području u prošlosti, afirmiše neke nove okolnosti kojima se stremi u razvoju ovog i šireg područja", naglasio je Mirjanić, obraćajući se okupljenim posjetiocima "Rogoljske žetve".

Mirjanić je rekao da će Vlada Republike Srpske, uzimajući u obzir karakter ove manifestacije, podržavati "Rogoljsku žetvu" i u budućnosti, uz sugestiju da bude proširena i drugim sadržajima koji su važni za njegovanje tradicije i običaja ovog područja.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je "Rogoljska žetva" prilika da se građani prisjete tradicije i vide kako se nekada privređivalo na ovim prostorima.

"Imamo priliku da vidimo stare eksponate i da se prisjetimo načina života od prije 50 ili 100 godina, vidimo staru mehanizaciju i sredstva za rad. Ovo je i jedinstvena šansa za turističku ponudu Gradiške i prilika da razgovaramo o ruralnom razvoju naših sele i podsticanju poljoprivredne proizvodnje s ciljem da naša sela opstanu", rekao je Adžić.

Načelnik Adžić je naglasio da Gradiška i Republika Srpska imaju perspektivu, a organizatori i oni koji podržavaju "Rogoljsku žetvu" moraju se potruditi da postane republička manifestacija.

Domaćin "Rogoljske žetve" Savo Vasiljević istakao je da je svake godine ova manifestacija sve bolja i posjećenija.

"Drago mi je što dolaze i mladi ljudi da vide kako se nekada radilo, a stariji da se prisjete starih vremena. Vjerujem da omladina kada vidi žRogoljsku žetvuž neće hrliti vani jer žima hljeba i kod nasž, da se može raditi i živjeti na selu, u svojoj zemlji i sa svojim narodom", rakeo je Vasiljević.

Posjetioci "Rogoljske žetve" imali su priliku da vide prikaz tradicionalnog načina kosidbe i vršidbe hljebnog žira srpom, kosom, kosačicom, samovezom, vršidbu na guvnu sa konjima i mašinom vršalicom, a nakon toga i žetveni ručak na njivi.

Organizovano je takmičenje u košenju i vezanju žita, bacanju kamena sa ramena i pirizanju, kulturno-umjetnički program, gastro izložba i etno izložba predmeta i poljoprivredne mehanizacije, te oruđa starih i više od 100 godina.

"Rogoljsku žetvu 2017" podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vlada Srpske, opština Gradiška i sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana