Одржана Рогољска жетва 2017

Срна
Одржана Рогољска жетва 2017

Градишка - У Рогољима код Градишке данас је одржана осма по реду Етно-манифестација "Рогољска жетва 2017", на којој је око 2.000 посјетилаца имало прилику да види презентацију старих обичаја косидбе и вршидбе жита.

"Рогољској жетви" присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић и његов помоћник Борис Пашалић, начелник општине Градишка Зоран Аџић и други представници локалне власти.

Министар Мирјанић истакао је да је "Рогољска жетва" манифестација која представља нешто посебно за Лијевче поље и шире и далеко је више од саме жетве.

"Она представља и све оне вриједности које су постојале на овом подручју у прошлости, афирмише неке нове околности којима се стреми у развоју овог и ширег подручја", нагласио је Мирјанић, обраћајући се окупљеним посјетиоцима "Рогољске жетве".

Мирјанић је рекао да ће Влада Републике Српске, узимајући у обзир карактер ове манифестације, подржавати "Рогољску жетву" и у будућности, уз сугестију да буде проширена и другим садржајима који су важни за његовање традиције и обичаја овог подручја.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је "Рогољска жетва" прилика да се грађани присјете традиције и виде како се некада привређивало на овим просторима.

"Имамо прилику да видимо старе експонате и да се присјетимо начина живота од прије 50 или 100 година, видимо стару механизацију и средства за рад. Ово је и јединствена шанса за туристичку понуду Градишке и прилика да разговарамо о руралном развоју наших селе и подстицању пољопривредне производње с циљем да наша села опстану", рекао је Аџић.

Начелник Аџић је нагласио да Градишка и Република Српска имају перспективу, а организатори и они који подржавају "Рогољску жетву" морају се потрудити да постане републичка манифестација.

Домаћин "Рогољске жетве" Саво Васиљевић истакао је да је сваке године ова манифестација све боља и посјећенија.

"Драго ми је што долазе и млади људи да виде како се некада радило, а старији да се присјете старих времена. Вјерујем да омладина када види жРогољску жетвуж неће хрлити вани јер жима хљеба и код насж, да се може радити и живјети на селу, у својој земљи и са својим народом", ракео је Васиљевић.

Посјетиоци "Рогољске жетве" имали су прилику да виде приказ традиционалног начина косидбе и вршидбе хљебног жира српом, косом, косачицом, самовезом, вршидбу на гувну са коњима и машином вршалицом, а након тога и жетвени ручак на њиви.

Организовано је такмичење у кошењу и везању жита, бацању камена са рамена и пиризању, културно-умјетнички програм, гастро изложба и етно изложба предмета и пољопривредне механизације, те оруђа старих и више од 100 година.

"Рогољску жетву 2017" подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Влада Српске, општина Градишка и спонзори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана