Одржан концерт Дјеца Сребренице у Београду

Срна
Одржан концерт Дјеца Сребренице у Београду

Београд - Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Свети деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице вечерас је одржало концерт у Београду под називом "Дјеца Сребренице у Београду".

Концерт у Центру за културу "Влада Дивљан" почео је наступом Првог београдског пјевачког друштва, након чега је Драгиша Симић, члан Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" рецитовао стихове овог српског пјесника.


Након тога, наступила су дјеца из Сребренице, млади гуслар Душан Пејић и чланови КУД-а "Свети деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице, које је основано 29. фебруара 2016. године при православној цркви и Српском културном центру "Свети деспот Стефан Лазаревић" у Сребреници.

Фолклорни наступ започео је КУД "Никола Тесла" из Београда, које је основано 1926. године, а познато је по томе што је Тесла дао пристанак да друштво по њему добије име, те је из Америке послао заставу са копљем и идејно рјешење амблема друштва.

Ово културно-умјетничко друштво основано је са циљем да се дјеци и младима приближи значај очувања српске традиције и културе.

Организатор вечерашњег концерта у Београду је Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда.

Председавајући Скупштином Удружења Љубинко Стојановић рекао је Срни да су са посебном срећом и радошћу дочекали дјецу из Сребренице, који упорно вјежбају фолклор у врло тешким условима.

"Сребреница је место са тешким условима за живот, са неуређеним улицама, зградама, један запуштен град без живота везаног за културу, спорт", каже Стојановић.

Он је додао да су након њиховог наступа на Јахорини у марту ове године одлучили да их доведу да наступе у Београду, гдје су стигли јуче, те су већ одржали мини концерт на Авалском торњу, а посјетили су и Војни музеј на Калемегдану, као и Храм Светог Саве на Врачару.

"Драго нам је што можемо да видимо радост у тим дечијим очима, њихове осмехе и лепо расположење. Није им тешко што ће ноћас да путују, а сутра ће сви морати у школу", рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана